Bine ai venit guest

User:
Pass:

[Creare cont]
[Am uitat parola]
iBac = materialul ULTRACOMPLET de pregătire pentru bac la mate. Dacă vrei poţi.
Forum pro-didactica.ro  [Căutare în forum]

Forum » Cereri de rezolvări de probleme » Cazuri de congruente
[Subiect nou]   [Răspunde]
[1]
Autor Mesaj
IRIS2008
Grup: membru
27 Feb 2018, 19:53

[Trimite mesaj privat]

Cazuri de congruente    [Editează]  [Citează] 

Am putea spune că L.L.U este un caz de congruență?...unghiul nu este cel format de cele două laturi congruente.

enescu
Grup: moderator
24 Feb 2018, 21:50

[Trimite mesaj privat]

[Citat]
Am putea spune că L.L.U este un caz de congruență?...unghiul nu este cel format de cele două laturi congruente.

Care e sursa problemei? Sunteți student undeva?

IRIS2008
24 Feb 2018, 22:13

[Trimite mesaj privat]

Nu , sunt cadru didactic si încerc să îmi ajut copiii la teme .Avem o problemă cu două triunghiuri în care stim două laturi respectiv congruente si o pereche de unghiuri congruente,dar unghiurile nu sunt formate de cele două laturi respectiv congruente .Trebuie să demonstrăm că cele două triunghiuri sunt congruente.

petrebatranetu
25 Feb 2018, 14:30

[Trimite mesaj privat]

S-o luam incet! Construiti unghiul xOy. Alegem pe Ox punctul A. Cu compasul, cu o deschidere oarecare descriem doua arce de cerc pe latura (Oy, care intersecteaza (Oy in punctele B si C.
Avem triunghiurile OBA si OAC care au OA=OA, AB=AC, si unghiul O unghi comun!
Triunghiurile nu sunt totusi congruente! Atentie! Nu exista criteriul L.L.U !
Va folositi de altceva!(suma masurilor unghiurilor in triunghi,triunghiul este dreptunghic, etc) si ajungeti la unul din criteriile cunoscute,dar mai bine puneti textul problemei ca sa va putem ajuta!

---
Doamne ajuta...
Petre
gauss
Grup: Administrator
25 Feb 2018, 23:21

[Trimite mesaj privat]

Intrebarea este "speculativa", inexacta, practic trebuie sa ghicim ce inseamna exact "LLU".

Din punct de vedere didactic trebuie sa respingem "LLU", scoala are motive didactice puternice pentru a ne spune ca exista numai LLL, ULU si LUL, mai mult nu se poate comprima mnemotehnic informatia.

Pentru a raspunde la intrebarea pusa, raspunsul este simplu, nu putem sa inseram si LLU pe lista. Mai exact. Presupunem ca avem doua triunghiuri

ABC
STU

pentru care laturile sunt respectiv congruente:

AB cu ST
BC cu TU

si acum sa presupunem ca unghiurile din C, respectiv U sunt congruente.
Facem cum face domnul Petre Batrânetu mai sus.
Desenam "bazele" BC si TU in doua locuri diferite, orizontal, aceeasi lungime.
(Desi in realitate ele pot sta oricum pe foaia din caiet.)

Din C, respectiv U ducem semidreapta care descrie unghiuri de aceeasi masura, sa 55° zicem. Ramane sa gasim locurile pentru A, respectiv S, pe cele doua semidrepte. Si acum luam in acelasi compas lungimile AB si ST. Fixam varful in A, respectiv S, vedem ca de fiecare data avem doua sanse pentru unghiul din A, o data il putem lua ascutit, o data obtuz. (Exceptand cazul in care in compas avem exact o lungime care se potriveste pentru unghiul drept.)

Puteti cred acum sa raspundeti singur la intrebarea pusa, vazand cate linii trebuie scrise pentru a explica intrebarea si pentru a incerca sa raspundem la ea. In orice caz, cazul "LLU" trebuie scos vehement din orice discutie, sunt unii care stiu bine ce vor in situatia data, dar atunci se pot ajuta cu siguranta si altfel. (Si situatia data trebuie sa ii ajute prin datele ei.) Sunt multi care sunt intr-o stare de subrezenie legati de geometrie, din cauza asta, didactic si practic vorbind, scoala nu are voie sa le dea nici o sansa de a adauga si mai multa subrezenie in mod oficial.

---
df (gauss)
IRIS2008
26 Feb 2018, 21:09

[Trimite mesaj privat]

Am inteles acum ! Vă mulțumim frumos!
Ne-ati luminat! Încercăm o altă abordare a problemei.Ei au în manual si cazul L.U.U. Ii explic , în mod asemănător , că nici acesta nu este caz de concurență?

enescu
27 Feb 2018, 19:53

[Trimite mesaj privat]

[Citat]
Am inteles acum ! Vă mulțumim frumos!
Ne-ati luminat! Încercăm o altă abordare a problemei.Ei au în manual si cazul L.U.U. Ii explic , în mod asemănător , că nici acesta nu este caz de concurență?

Bănuiesc că vreți să spuneți "congruență" în loc de "concurență". Altfel, dacă două triunghiuri au două perechi de unghiuri egale...Deci, nu.

P.S. Nu se pune spațiu înainte de virgulă. Doar după...

[1]

Legendă:  Access general  Conţine mesaje necitite  47555 membri, 58578 mesaje.
© 2007, 2008, 2009, 2010 Pro-Didactica.ρ