Bine ai venit guest

User:
Pass:

[Creare cont]
[Am uitat parola]
iBac = materialul ULTRACOMPLET de pregătire pentru bac la mate. Dacă vrei poţi.
Forum pro-didactica.ro  [Căutare în forum]

Forum » Cereri de rezolvări de probleme » Olimpiada clasa VIII-a ,faza locala
[Subiect nou]   [Răspunde]
[1]
Autor Mesaj
aladar
Grup: membru
27 Jan 2008, 11:08

[Trimite mesaj privat]

Olimpiada clasa VIII-a ,faza locala    [Editează]  [Citează] 

Intr-un sistem de coordonate carteziene ortogonale se dau punctele A(2,5),B(4,3).Sa se determine punctele M(situat pe Oy) si N(situat pe Ox) astfel incat suma AM +MN +NB sa fie minima.

Pitagora
Grup: Administrator
26 Jan 2008, 19:35

[Trimite mesaj privat]

[Citat]
Intr-un sistem de coordonate carteziene ortogonale se dau punctele A(2,5),B(4,3).Sa se determine punctele M(situat pe Oy) si N(situat pe Ox) astfel incat suma AM +MN +NB sa fie minima.

Indicatie:

Considerati A' simetricul lui A fata de axa Oy si B' simetricul lui B fata de Ox. Atunci AM +MN +NB=A'M+MN+NB'. Valoarea minima a sumei se obtine pentru M si N intersectiile lui A'B' cu cele doua axe.

---
Pitagora,
Pro-Didactician
aladar
Grup: membru
27 Jan 2008, 09:42

[Trimite mesaj privat]

Ce anume ne garanteaza cu certitudine ca acesta este intr-adevar minimul? Trebuie probata si unicitatea?

minimarinica
Grup: moderator
27 Jan 2008, 11:08

[Trimite mesaj privat]

[Citat]
Ce anume ne garanteaza cu certitudine ca acesta este intr-adevar minimul? Trebuie probata si unicitatea?

DacÄ? realizezi desenul conform indicaÅ£iei de mai sus, vei observa cÄ? triunghiurile AMA' Å?i BNB' sunt isoscele, Å?i în suma cerutÄ? este egalÄ? cu MA'+MN+NB', care este lungimea unei linii frânte cu capetele fixe, A Å?i B. Aceasta va avea lungimea minimÄ? dacÄ? punctele ei sunt coliniare. In acest caz unicitatea este evidentÄ?, nu mai trebuie probatÄ?.

---
C.Telteu
[1]

Legendă:  Access general  Conţine mesaje necitite  47553 membri, 58578 mesaje.
© 2007, 2008, 2009, 2010 Pro-Didactica.ρ