Autor |
Mesaj |
|
pt bogdy ultimu capitol pagina 274 )
Probl: aflati infasuratoarea curbei:
--- 'logarithm' and 'algorithm' are permutations!!!
|
|
=)))....ai uitat sa zici "cu dedicatie..." )....urmeaza examenul saptamana viitoare la mine la algebra,iar la cuadrice deocamdata habar n-am si oricum probleme de cuadrice sunt de genul de care am postat inaintea ta,stii bine ca te-as fi ajutat cu mare placere...dk era ceva de analiza poate imi mai tragea cu ochiu' :P,dar sunt sigur ca nu e grea si Euler sau Pitagora o vor rezolva imediat.bafta la examene!!!
--- "Castigi cu mintea daca e treaza in tine."
|
|
[Citat] Sa se reduca la forma canonica si sa se recunoasca cuadricele:
a) 2x^2+y^2-4xy-4yz+12x-6y+1=0
|
Aceste probleme nu sunt grele. O rezolvam pe prima.
- 'eliminam' variabila x notand
Ecuatia se rescrie
- 'eliminam' variabila y notand
Ecuatia se rescrie
- In sfarsit, eliminam si variabila z notand
Ecuatia se rescrie
care este ecuatia unui hiperboloid cu o panza.
[Citat]
b) 7x^2+6y^2+5z^2-4xy-4yz-6=0
|
Ca mai sus, substituind
ecuatia se rescrie
care este ecuatia unui elipsoid.
Atentie! Transformarile de mai sus sunt inversabile!
---
Euclid
|
|
[Citat] =)))....ai uitat sa zici "cu dedicatie..." )....urmeaza examenul saptamana viitoare la mine la algebra,iar la cuadrice deocamdata habar n-am si oricum probleme de cuadrice sunt de genul de care am postat inaintea ta,stii bine ca te-as fi ajutat cu mare placere...dk era ceva de analiza poate imi mai tragea cu ochiu' :P,dar sunt sigur ca nu e grea si Euler sau Pitagora o vor rezolva imediat.bafta la examene!!! |
eu am examenu la algebra duminica deci am epuizat cuadricele si conicele. m'am blocat la curbe si dalea ..bleah
and by the way..looks simple eu stiam metoda prin transformare ortogonala
|
|
[Citat] pt bogdy ultimu capitol pagina 274 )
Probl: aflati infasuratoarea curbei:
|
Banuim ca este vorba de o familie de curbe indexata dupa parametrul a. Cu alte cuvinte, avem de-a face cu familia de curbe definite implicit prin
Eliminam parametrul a rezolvand ecuatia
Atentie. Putem face acest lucru numai in afara originii. In origina curba are, oricum, o buba.
In continuare, tinand cont de faptul ca
substituind in ecuatia
obtinem curba cautata
care este o parabola.
Figura interactiva de mai jos arata veridicitatea calculelor de mai sus.
---
Euclid
|
|
multumesc
|
|
nu sunt grele ,dar si mie ca si lui happygirl mi se cere prin transformare ortogonala...,mai sunt metodele:Metoda lui Jacobi,metoda lui Gauss,dar nu se cer la examen astea
--- "Castigi cu mintea daca e treaza in tine."
|
|
[Citat]
Problema 3:
Sa se determine valorile proprii si vectorii proprii pentru matricea circulara
C[a1,a2,a3,a4,......,an]
Aceasta problema ar putea face obiectul unei ore de curs. In primul rand, vom indexa acel sir incepand de la 0 pana la n-1. Notam
Aceasta matrice verifica
, are valorile proprii
unde
iar un vector propriu corespunzatori valorii proprii
este
Revenim la enuntul problemei. Introducem polinomul
Matricea din enunt este... exact
. Prin urmare aceasta matrice are aceiasi vectori proprii de mai sus, corespunzatori valorilor proprii
|
Am ajuns aici printr-un "google search"-matrice circulara- si sunt putin pe teren minat.Ideea e ca am gasit problema propusa pt. cls. a-XI-a,si ca valori proprii ale matricei C[0,1,0,....0] erau indicate radacinile de ordin n ale unitatii.Nu ma lamuriti putin, ca nu mi-e clar ce se intampla... (chiar si un link cred ca mi-ar fi de ajutor)
--- Anamaria
|
|
[Citat]
Am ajuns aici printr-un "google search"-matrice circulara- si sunt putin pe teren minat.Ideea e ca am gasit problema propusa pt. cls. a-XI-a,si ca valori proprii ale matricei C[0,1,0,....0] erau indicate radacinile de ordin n ale unitatii.Nu ma lamuriti putin, ca nu mi-e clar ce se intampla... (chiar si un link cred ca mi-ar fi de ajutor) |
Explicatiile sunt chiar in paragraful pe care-l citati. Matricea la care va referiti este chiar cea notata cu Z in citatul respectiv. Corespunde unei izometrii a spatiului euclidian (sau unui operator unitar), adica verifica relatia
Valorile proprii ale acestui tip de transformari liniare sunt intotdeauna pe cercul unitate. Deoarece
, conform teoremei Hamilton-Cayley orice valoare proprie
satisface
, deci valorile proprii se gasesc printre radacinile de ordinul n ale unitatii. Faptul ca TOATE aceste radacini sunt valori proprii este explicitat mai sus.
P.S. Polinomul caracteristic al matricii Z este
. Nu e greu de demonstrat.
---
Euclid
|
|
Si ce fac cu valorile proprii
?
--- Anamaria
|