Autor |
Mesaj |
|
Se da un cerc caruia nu-i stiu centrul. Construiti centrul cercului numai cu compasul !
--- Doamne ajuta...
Petre
|
|
veni ,vidi si-am plecat...dam solutia...?
--- Doamne ajuta...
Petre
|
|
ok...
1)cstr 3 pct A,B,C arbitrar pe cerc
2)aflu mijloacele a doua dintre segmente in urm. fel (asta ar merge ca o solutie alternativa la cstr. mijlocului unui sg. )
a)pt sg AB se cstr. tr. echilaterale ABD,BDE,ADF(a.i. ariile lor sunt disjuncte)
b)se uneste D cu intersectia segmentelor EA si FB (O)=> DO va intersecta AB in mijlocul M (se dem. usor)
3)intersectia mediatoarelor celor doua segmente(fiecare se traseaza folosind varful construit al tr. echilateral initial si mijlocul segmentului ex. DM) este centrul cercului circumscris QED
|
|
[Citat] ok...
1)cstr 3 pct A,B,C arbitrar pe cerc
2)aflu mijloacele a doua dintre segmente in urm. fel (asta ar merge ca o solutie alternativa la cstr. mijlocului unui sg. )
a)pt sg AB se cstr. tr. echilaterale ABD,BDE,ADF(a.i. ariile lor sunt disjuncte)
b)se uneste D cu intersectia segmentelor EA si FB (O)=> DO va intersecta AB in mijlocul M (se dem. usor)
3)intersectia mediatoarelor celor doua segmente(fiecare se traseaza folosind varful construit al tr. echilateral initial si mijlocul segmentului ex. DM) este centrul cercului circumscris QED |
la pct 3 n-am rigla...
--- Doamne ajuta...
Petre
|
|
[Citat] la pct 3 n-am rigla... |
da am fost cam neglijent ...cred ca ii imposibil sa trasezi un segment numai cu compasul....
|
|
corect! dar poti construi trei puncte coliniare...
--- Doamne ajuta...
Petre
|
|
solutia?
|
|
Puneti mana pe compas si:
1)cu centrul intr-un punct oarecare P de pe cerc trasam un arc de cerc ce va intersecta cercul in punctele A si B.
2)Cu centrele in A si B trasam arce de cerc cu raza AP,care se intersecteaza a doua oara in C.
3)Cu centrul in C trasam un arc de cerc de raza CP care va intersecta primul arc in punctele E si F.
4)Cu centrele in E si F descriem doua arce ce trec prin P ,care se vor intersecta a doua oara in O,centrul cercului dat.
Las placerea justificarii constructiei pe seama dvs.Succes!
--- Doamne ajuta...
Petre
|
|
[Citat] Puneti mana pe compas si:
1)cu centrul intr-un punct oarecare P de pe cerc trasam un arc de cerc ce va intersecta cercul in punctele A si B.
2)Cu centrele in A si B trasam arce de cerc cu raza AP,care se intersecteaza a doua oara in C.
3)Cu centrul in C trasam un arc de cerc de raza CP care va intersecta primul arc in punctele E si F.
4)Cu centrele in E si F descriem doua arce ce trec prin P ,care se vor intersecta a doua oara in O,centrul cercului dat.
Las placerea justificarii constructiei pe seama dvs.Succes!
|
nu am stiinta daca a iesit...
--- Doamne ajuta...
Petre
|
|
tot incercand sa gasesc centrul cercului... mi se pare ca am reusit sa gasesc o solutie pentru trisectiunea unghiului (pe langa altele care sunt pe rol )...dar oare sa fie asha de elementara metoda ??
numai bine....
|
|
[Citat] tot incercand sa gasesc centrul cercului... mi se pare ca am reusit sa gasesc o solutie pentru trisectiunea unghiului (pe langa altele care sunt pe rol )...dar oare sa fie asha de elementara metoda ??
numai bine.... |
N-ai sa gasesti o trisectiune a unghiului ! E demonstrat acest lucru ! E una din cele trei MARI probleme ale antichitatii! Nu se poate!
O sa dau justificarea!(a problemei in cauza) daca nimeni n-o s-o gaseasca!
--- Doamne ajuta...
Petre
|