Autor |
Mesaj |
|
imi puteti zice va rog de ce vectorii se noteaza pe coloane si nu pe linii? nu am inteles
|
|
Se pot nota si pe linii, caz in care ne gandim ca lucram
cu o matrice de tip
1 x n
in locul unui vector cu n componente,
si pe coloane, caz in care ne gandim ca lucram cu o matrice de tip
n x 1
in locul unui vector cu n componente.
De obicei inmultim mai departe asa ceva cu o matrice de tip n x n .
Daca vrem sa scriem un sistem de n ecuatii cu n necunoscute sub forma matriceala, compacta:
Ax = b
atunci trebuie sa luam A de tip nxn, x si b de tip nx1, deci x si b sunt vectori coloana. Se poate desigur si invers, dar prin conventie majoritatea manualelor din lume iau aici vectori coloana.
--- df (gauss)
|
|
[Citat] Se pot nota si pe linii, caz in care ne gandim ca lucram
cu o matrice de tip
1 x n
in locul unui vector cu n componente,
si pe coloane, caz in care ne gandim ca lucram cu o matrice de tip
n x 1
in locul unui vector cu n componente.
De obicei inmultim mai departe asa ceva cu o matrice de tip n x n .
Daca vrem sa scriem un sistem de n ecuatii cu n necunoscute sub forma matriceala, compacta:
Ax = b
atunci trebuie sa luam A de tip nxn, x si b de tip nx1, deci x si b sunt vectori coloana. Se poate desigur si invers, dar prin conventie majoritatea manualelor din lume iau aici vectori coloana. |
aa deci se poate si invers, adica sa notam vectorii pe linii, dar pentru ca intr-un sistem termenii liberi apar pe coloana atunci si vectorul necunoscutelor va fi un vector coloana..insa ar insemna ca inventam algebra. multumesc!
|
|
[Citat] aa deci se poate si invers, adica sa notam vectorii pe linii, dar pentru ca intr-un sistem termenii liberi apar pe coloana atunci si vectorul necunoscutelor va fi un vector coloana..insa ar insemna ca inventam algebra. multumesc! |
Cum am spus, este doar o conventie.
--- df (gauss)
|
|
[Citat]
[Citat] aa deci se poate si invers, adica sa notam vectorii pe linii, dar pentru ca intr-un sistem termenii liberi apar pe coloana atunci si vectorul necunoscutelor va fi un vector coloana..insa ar insemna ca inventam algebra. multumesc! |
Cum am spus, este doar o conventie.
|
multumesc!!
|