Sa facem atunci lucrurile de la cap pana la coada asa cum se fac.
In primul rand enuntul, un singur bloc LaTeX, enuntul complet:
Acesta este enuntul. Acum vin cateva note asupra enuntului din partea mea.
Problema de matematica "sa se calculeze determinantul..." este o problema relativ grea de matematica, este o problema grea in conditii de admitere pentru masa de candidati si nu are calitati de departajare bune.
Dar problema "care este raspunsul corect dintre urmatoarele?" este o problema de tip grila, cruciulite, nu matematica, se rezolva psihologic si are calitati de departajare. (Nu se cere solutia, ci raspunsul, nu se cere demonstratia, ci doar un indiciu care se potriveste unuia dintre raspunsuri.)
Astfel de probleme se rezolva prin
particularizare.
Se alege pe post de
___
abc
unul din numerele 123, 100, ... (chiar daca problema nu permite sa luam b=c=0 noi putem sa o facem, daca stim ce facem). Ei bine, pentru a=1, b=c=0 facem calculele si vedem care dintre raspunsuri este cel bun. Si am terminat.
Problema de matematica este dificila.
In conditii de examen cu multe ciorne, se poate face calculul, dar desigur nu voi da aici o astfel de solutie sangeroasa, chiar atat timp sa tiparesc calcule stupide nu am. In schimb, am oferit mai sus o solutie simpla si supla care se bazeaza "doar" pe proprietatea de multiplicativitate a aplicatiei determinant. Pe scurt, pentru A,B de tip nxn cu coeficienti reali are loc det(AB) = det(A).det(B) - o proprietate relativ putin cunoscuta in masele de elevi, si mai putin se poate recunoaste aceasta proprietate, utilitatea ei, faptul ca poate fi aplicata, in conditiile problemei date. Dar aici nu se poate da alta solutie. (Unii oameni chiar renunta sa tipareasca tot enuntul, de ce sa insist eu sa tiparesc o solutie pe larg?!)
Solutia, usor completata este urmatoarea:
Daca nu intelegeti ceva, incercati mereu in cuvintele proprii sa spuneti ce nu ati inteles si ce ati inteles. (Nu ne ajuta si nu va ajuta sa spuneti ca nu intelegeti, conteaza ce nu intelegeti. Chiar si formuland cu greseli aceasta propozitie tot va ajuta, pentru ca vine corectarea imediat.)