Autor |
Mesaj |
|
Fie ABC un triunghi echilateral si O centrul cercului circumscris.Sa se arate ca suma pătratelor distanțelor de la vârfurile triunghiului la o dreaptă ce trece prin O este independentă de poziția dreptei.
--- Anamaria
|
|
[Citat] Fie ABC un triunghi echilateral si O centrul cercului circumscris.
Sa se arate ca suma pătratelor distanțelor de la vârfurile triunghiului la o dreaptă ce trece prin O este independentă de poziția dreptei. |
--- df (gauss)
|
|
|
|
(Am cautat o solutie care sa mearga si pentru alte poligoane regulate...)
--- df (gauss)
|
|
Ok, doar că, după ultimele postări, se pare că propunătorul e interesat de ceviene izogonale...
|
|
[Citat]
[Citat] Fie ABC un triunghi echilateral si O centrul cercului circumscris.
Sa se arate ca suma pătratelor distanțelor de la vârfurile triunghiului la o dreaptă ce trece prin O este independentă de poziția dreptei. |
|
Sper ca am înțeles bine ce aveam de făcut:
Consider un reper cartezian cu dreapta d pe post de axa Ox; unde O este centrul triunghiului in cauza.
Suma cerută devine, după un calcul ușor, o suma de pătrate de "sin"; care este intra-adevăr constantă, si anume 3/2.
--- Anamaria
|
|
[Citat] Ok, doar că, după ultimele postări, se pare că propunătorul e interesat de ceviene izogonale... |
Ceviene izogonale si încă câteva chestiuni cu care vreau sa mă lămuresc vara asta.
Mulțumesc pentru link
--- Anamaria
|
|
[Citat]
Sper ca am înțeles bine ce aveam de făcut:
Consider un reper cartezian cu dreapta d pe post de axa Ox; unde O este centrul triunghiului in cauza.
Suma cerută devine, după un calcul ușor, o suma de pătrate de "sin"; care este intra-adevăr constantă, si anume 3/2. |
Dreapta d trebuie totusi lasata sa varieze.
--- df (gauss)
|
|
Mă gândeam eu ca am forțat ceva...Mulțumesc mult!
--- Anamaria
|