Autor |
Mesaj |
|
--- Mate.+++++
|
|
Functia cosinus este periodica.
Cum putem folosi acest lucru?
--- df (gauss)
|
|
[Citat]
Functia cosinus este periodica.
Cum putem folosi acest lucru? |
Stiu ca functia cosinus este periodică avand perioada principala 2pi,dar nu inteleg cum ar trebui abordata problema.Nu ati putea detalia putin va rog ?
--- Mate.+++++
|
|
[Citat]
Stiu ca functia cosinus este periodică avand perioada principala 2pi, dar nu inteleg cum ar trebui abordata problema.
Nu ati putea detalia putin va rog ? |
Sa luam atunci un alt exemplu.
Mai simplu, dar in care intervine "acelasi mod de evaluare".
Ne legam de functia (cu valori mai mari sau egale cu zero)
cos²
pe care o integram de la 0 la 100 .
Cam cât obtinem dupa integrare?
(Nu vreau valoarea exacta si nefolosibila pentru scopurile noastre. Vreau doar o incadrare a integralei intre doua numere folosind faptul ca stim care este integrala pe o perioada.)
Cer calculatorului integrala:
sage: var( 't' );
sage: integrate( cos(t)^2 , t , -pi/2, pi/2 )
1/2*pi
--- df (gauss)
|
|
[Citat]
[Citat]
Stiu ca functia cosinus este periodică avand perioada principala 2pi, dar nu inteleg cum ar trebui abordata problema.
Nu ati putea detalia putin va rog ? |
Sa luam atunci un alt exemplu.
Mai simplu, dar in care intervine "acelasi mod de evaluare".
Ne legam de functia (cu valori mai mari sau egale cu zero)
cos²
pe care o integram de la 0 la 100 .
Cam cât obtinem dupa integrare?
(Nu vreau valoarea exacta si nefolosibila pentru scopurile noastre. Vreau doar o incadrare a integralei intre doua numere folosind faptul ca stim care este integrala pe o perioada.)
Cer calculatorului integrala:
sage: var( 't' );
sage: integrate( cos(t)^2 , t , -pi/2, pi/2 )
1/2*pi
|
Integrala de la -pi/2 la pi/2 din cos^2 (x) se poate face prin parti si utilizand faptul ca functia este para.Totusi in cazul in care avem de la 0 la 100 nu stiu cum ar trebui abordata.Avand in vedere ca nu sunt la un profil de mate-info ati putea sa imi dati un material de studiu din care sa invat.Se poate folosi faptul ca integrala de la a la a+T din f (x) este egală cu integrala de la 0 la T din f (x)? (T este perioada funcției care trebuie sa fie pozitivă )
--- Mate.+++++
|
|
Valoarea da sin100cos100 + 100 care este mai mare decat 100?
--- Mate.+++++
|
|
[Citat] Valoarea da sin100cos100 + 100 care este mai mare decat 100? |
sage: integrate( cos(t)^2 , t , 0, 100 )
1/4*sin(200) + 50
In fine, nu asta am vrut.
Ne legam de functia cos² pe intervalul [ 0, 100 ] .
O prima "perioada" (in sensul unui "interval perioada") este [0, pi] .
Urmatoarea "perioada" este [pi, 2pi] .
Si urmatoarea...
In fine. Câte astfel de intervale incap "intregi" in [ 0, 100 ] ?
Scriem atunci integrala pe [ 0, 100 ] scrisa ca o suma de integrale luate pe intervalele perioda care incap "intregi", plus "un rest".
Putem acum sa incadram "restul" intre doua limite umane, de exemplu intre 0 si pi. (Deoarece functia de integrat este intre 0 si unu.)
Aplicam acum aceeasi idee pe functia "mai trista" din enunt.
Ne apropiem asa poate?
--- df (gauss)
|
|
[Citat]
[Citat] Valoarea da sin100cos100 + 100 care este mai mare decat 100?[/quaceeasi age: integrate( cos(t)^2 , t , 0, 100 )
1/4*sin(200) + 50
In fine, nu asta am vrut.
Ne legam de functia cos² pe intervalul [ 0, 100 ] .
O prima "perioada" (in sensul unui "interval perioada") este [0, pi] .
Urmatoarea "perioada" este [pi, 2pi] .
Si urmatoarea...
In fine. Câte astfel de intervale incap "intregi" in [ 0, 100 ] ?
Scriem atunci integrala pe [ 0, 100 ] scrisa ca o suma de integrale luate pe intervalele perioda care incap "intregi", plus "un rest".
Putem acum sa incadram "restul" intre doua limite umane, de exemplu intre 0 si pi. (Deoarece functia de integrat este intre 0 si unu.)
Aplicam acum aceeasi idee pe functia "mai trista" din enunt.
Ne apropiem asa poate? |
Integrala din problema am impartit-o intr-o suma de integrale care toate vor avea acceasi valoare pi/sqrt (1+n^2),dar nu îmi pot da seama cate intervale de la 0 la pi sunt in intervalul [0,n]. |
--- Mate.+++++
|
|
[Citat]
Integrala din problema am impartit-o intr-o suma de integrale care toate vor avea acceasi valoare pi/sqrt (1+n^2),__LOC GOL VA ROG DUPA VIRGULA__dar nu îmi pot da seama cate intervale de la 0 la pi sunt in intervalul [0,n]. |
(Aveti mereu un bloc "quote" in plus...)
Este un singur interval [0,pi] inclus in [0,n] pentru n natural >3, anume [0,pi].
Dar sunt de obicei mai multe intervale de forma
[ k pi, (k+1)pi ]
incluse. (Aici k este un numar natural.)
Lungimea lor ar trebui sa ne spuna câte sunt.
Integralele pe fiecare astfel de perioada sunt egale. Dar valoarea integralei trebuie sa o mai calculam.
Cât este asadar:
La ce nivel sunt puse de fapt problemele?
Ce cunostinte matematice putem sa le consideram impreuna in discutie drept "etablate"?
--- df (gauss)
|
|
[Citat]
[Citat]
Integrala din problema am impartit-o intr-o suma de integrale care toate vor avea acceasi valoare pi/sqrt (1+n^2),__LOC GOL VA ROG DUPA VIRGULA__dar nu îmi pot da seama cate intervale de la 0 la pi sunt in intervalul [0,n]. |
(Aveti mereu un bloc "quote" in plus...)
Este un singur interval [0,pi] inclus in [0,n] pentru n natural >3, anume [0,pi].
Dar sunt de obicei mai multe intervale de forma
[ k pi, (k+1)pi ]
incluse. (Aici k este un numar natural.)
Lungimea lor ar trebui sa ne spuna câte sunt.
Integralele pe fiecare astfel de perioada sunt egale. Dar valoarea integralei trebuie sa o mai calculam.
Cât este asadar:
La ce nivel sunt puse de fapt problemele?
Ce cunostinte matematice putem sa le consideram impreuna in discutie drept "etablate"? |
pi/sqrt(1+n^2).
Integrala de la 0 la n din aceeasi functie este i*pi/sqrt(1+n^2) unde i este o constanta.Răspunsul din culegere este E.Alt raspuns deci nu prea îmi pot da seama la ce rezultat trebuie sa ajung.
--- Mate.+++++
|
|
[Citat]
pi/sqrt(1+n^2).
Integrala de la 0 la n din aceeasi functie este i*pi/sqrt(1+n^2) unde i este o constanta. Răspunsul din culegere este E. Alt raspuns deci nu prea îmi pot da seama la ce rezultat trebuie sa ajung. |
Daca in culegere se ofera mai multe raspunsuri, postati-le de asemenea, problema este uneori "usoara" nu prin rezolvarea ei matematica, ci prin descalificarea unor raspunsuri.
Constanta "i" de mai sus (cu nume pe care nu l-as recomanda nici in informatica) trebuie calculata.
sage: n=1000000; integral( 1/(1 + n^2*cos(x)^2), x, 0, n ).n()
0.999997215970640
--- df (gauss)
|