[Citat] Multumesc de raspuns, gasisesm si eu in cele din urma aceasta functie, uitandu-ma din nou pe explicatiile pe care mi le-ati dat. Am gasit acum o problema asemanatoare in care ne intreaba daca putem construi tot o astfel de functie, dar fara a ne folosi de intervalul ( -oo, oo ) care este atat inchis , cat si deschis. Se poate gasi o astfel de functie? |
In primul rând trebuie sa excludem o functie f : I -> Im f submultime a lui IR in care I este un interval inchis si marginit.
Motivul este urmatorul.
Un interval inchis si marginit este o multime compacta in IR.
O functie continua duce compacti in compacti.
(La nivel de liceu ajunge sa mentionam ca functia isi ia minimul m si maximul M pe I, apoi din continuitate fiecare valoare intermediara, deci Im f = [m,M] .)
Deci f(I) = Im f (imaginea lui f) este un compact.
In IR un compact se clasifica usor, este o multime inchisa si marginita.
Daca f(I) = Im f este o multime in acelasi timp inchisa si deschisa, atunci ea e "totul sau nimic", deci fie tot IR-ul, exclus din marginire, fie multimea vida.
(Dar dam la o parte multimea vida - oricum marginita - si functia continua de la ea la ea, cautam exemple care au cât de cât un sens.)
Deci intervalul pe care e definita functia f este nemarginit. (La un capat, ce a mai ramas.)
Fara a restrânge generalitatea cautam astfel o functie f de la
[ 0, +oo )
cu valori in IR
care are imaginea Im f deschisa.
Desigur ca trebuie sa facem rost de o functie fara minim absolut si fara maxim absolut. Deci imaginea are doar sansa Im f = IR = ( -oo, +oo ) .
Trebuie sa dam doar un exemplu. Putem lua ceva de forma
f(x) = x sin(x) .