Foarte interesant postul de mai sus.
Imi dau si eu cu parerea, ca si pe mine ma pasiona odata "sapatul in subsoluri".
Cat despre "o propozitie falsa implica orice propozitie", nu cred ca e ceva de inteles, e mai mult un lucru ce trebuie pur si simplu acceptat. O putem lua ca un fel de "axioma" a logicii.
Cum spune initiatorul mai sus, daca e o conventie?
Pai, pana la urma si axiomele din matematica sunt in definitiv niste conventii, evident nu facute chiar la intamplare.
Problema pe care o au unii cu intelegerea tabelei de adevar a implicatiei si cu faptul ca "falsul implica orice" rezida in aceea ca, in limbajul obisnuit implicatia are sens de cauzalitate, pe cand in matematica nu are neaparat acest inteles.
In logica abstracta, formalizata , separata de intuitie, implicatia e separata de intelesul ei "Cauzal" si redusa doar la valoarea ei de adevar, in functie de valorile de adevar ale propozitiilor componente.
P implica Q inseamna pur si simplu ca, in toate situatiile in care p este ADEVARATA(daca ele exista), ca sa vezi, Q este si ea adevarata.
E practic un "P si Q" conditionat insa de adevarul lui P.
Putem privi implicatia in limbaj de multimi: p implica q inseamna ca multimea A a "cazurilor" in care p este adevarata este INCLUSA in multimea B a cazurilor in care Q este adevarata. Asta inseamna implicatia, nici mai mult nici mai putin.
Daca p e mereu falsa? Nicio problema, in acest caz A este multimea VIDA, evident inclusa in orice alta multime.
Sau putem privi si in felul urmator, hai sa ne concentram cand e o implicatie FALSA: Doar atunci cand pot gasi o situatie in care ipoteza e adevarata dar concluzia e falsa.
Dar daca ipoteza e mereu FALSA, nu am cum sa gasesc o astfel de situatie, deci nu am cum sa justific ca implicatia e falsa. Pe cale de consecinta, cum lucram intr-o logica cu doar 2 valori de adevar, suntem fortati sa consider implicatia adevarata.
Iar in matematica, de multe ori sunt nevoit sa lucrez cu propozitii despre care nu stiu INCA daca sunt adevarate sau false. Si atunci fac deductii din ele, caut sa ma leg de ceva, sa obtin altceva, etc. Eu trebuie sa am voie sa fac acele deductii/implicatii linistit, fara sa-mi pun problema daca propozitia de la care am plecat este sau nu adevarata(ptr ca pur si simplu NU STIU inca), de aia e bine sa fiu acoperit si cazul in care ipoteza e falsa.
Ca altfel m-as bloca intrebandu-ma: pai stai, daca p nu stiu inca daca-i adevarata, cum pot sa fac deductii din ea? Dar, daca nu fac nimic cu ea, cum aflu eu daca-i adevarata sau nu/in ce cazuri e adevarata/daca poate fi adevarata in vreo situatie? Stau si ma uit la ea?
De aia e bine sa am implicatiile alea, de gen x=y implica x^2=y^2, valabile ptr orice x si y, ca eu sa pot "pleca la drum" fara sa -mi pun mari dileme daca ipoteza de la care am plecat e adevarata sau falsa.
Cat despre intelegerea in "profunzime", nu avem cum sa despicam firul in patru la nesfarsit in matematica! Undeva trebuie sa ne oprim si sa luam ceva de bun/axiomatic. Ca altfel ne invartim la nesfarsit, daca vreau ca orice sa-l explic si "inteleg" pe baza a altceva.
Spre exemplu, ce e aia a "intelege in profunzime" notiunea de PUNCT, DREAPTA, NUMAR, MULTIME? nu exista asa ceva. Astea sunt notiuni primare, nu se definesc, doar trebuie sa stabilesc care-s "Regulile jocului"cu ele si dupa aia ma pot juca linistit si contrui "castele" de nisip sau reale
)
LA fel si implicatia, mai ales ca ea e chiar undeva mai spre "strafundul pamantului", tine de logica, care sta cumva "inaintea" matematicii.
Sa ne gandim, chiar si in limbajul obisnuit pot sa fac "implicatii" plecand de la ceva fals. Si sa para chiar logice.
Exemplu: Daca cristi2011 e presedintele tarii, el desemneaza primul ministru.
Evident eu nu sunt presedintele tarii insa pare destul de logic ca, in cazul in care as fi, as desemna premierul. Deci aceasta implicatie e adevarata.
S-o luam si altfel: daca spun o minciuna(Ceva fals), cineva poate sa o creada. Sau altcineva sa nu o creada.
Nu sunt chiar lucruri matematic exacte cele de mai sus, dar probabil si cine are probleme cu intelegerea faptului ca "falsul implica orice" se bazeaza foarte mult pe intuitie, care nu-l ajuta in cazul acesta.
Insa, cum spune gauss magistral mai sus, mai bine sa incercam sa construim, nu sa distrugem! Si in matematica, si in viata!
Asa, daca vrem sa cautam nod in papura si sa imbarligam totul, e usor. Mai ales in cazul notiunilor primare. N-am fi primii, se cunoaste criza "fundamentelor" de la sf sec 19-inceputul sec 20.
Cu acel paradox gen "multimea tuturor multimilor", care aparent duce la o contradictie, insa practic nesemnificativa. Unde folosesc eu multimea tuturor multimilor? Ce pot face cu ea daca ea deja cuprinde tot?
Si rezolvarea cum a venit? Nu-i mai zic multime, ii zic "universul tuturor multimilor." Cam asta e marea filozofie, e chiar pacat, cand matematica contine atatea "comori" de descoperit, atatea privelisti de admirat, sa ne conmsumam energia cu lucruri inutile sau chiar absurde doar pentru ca tinem noi mortis sa gasim un nod in papura undeva.