Autor |
Mesaj |
|
Fie matricea
1 3 1
1 1 -2
1 2 -1
Sa se arate ca oricare ar fi n natural nenul,
|
|
|
|
Solutie alternativa.
(Mai la nivel de liceu, daca ignoram terminologia.)
(Solutia de mai sus este mai buna, daca acceptam mai mult.)
Matricea A data (banuiesc ca A o cheama...) are polinomul caracteristic (cu semn schimbat)
f(x) = det( A-xI ) = x^3 - x^2 - x - 1
si avem f(1) = -2 si f(2) = 1 .
Deci f are o radacina reala "a" strict mai mare ca 1.
Deoarece
A^n - a^n I = (A-aI)( ... )
are determinantul nul, ca produs al determinantilor det(A-aI) si ...
rezulta ca A^n nu poate fi matricea unitate I decat pentru n=0, care nu convine.
--- df (gauss)
|
|
De ce, in demonstratia de mai sus, stiind ca A^n -a^n I, unde a>1, are determinantul nul putem afirma ca A^n nu poate fi matricea unitate pentru n>0?
|
|
[Citat] De ce, in demonstratia de mai sus, stiind ca A^n -a^n I, unde a>1, are determinantul nul putem afirma ca A^n nu poate fi matricea unitate pentru n>0?
|
Daca A^n = I,
atunci
A^n - a^n I = ( 1-a^n ) I ,
matricea identitate inmultita cu factorul nenul 1-a^n .
La mine acel "a" este radacina reala din intervalul (1,2) a polinomului caracteristic al lui A.
--- df (gauss)
|
|
Am inteles. Multumesc.
|
|
Si eu multumesc pentru intrebare.
Am postat, pentru ca acest argument este mai târziu util, este parte din rezultatul urmator:
Fie A o matrice (sau un operator...) care are spectrul S, multimea valorilor proprii ale lui A. Fie f o functie polinomiala (sau analitica sau continua ...) definita pe (un deschis ce contine) S . Atunci matricea (sau operatorul...)
f(A)
(calcul functional aplicat pe A, daca f este polinom putem defini asa ceva la nivel de liceu, de exemplu f este ridicarea la n)
are spectrul f(S), imaginea prin f a multimii S .
--- df (gauss)
|