[Citat] Singurul lucru care nu l-am inteles de la tine gauss este cum de te-a dat de la (x+1)(x+2)(x+3) = (x+3)^3. Daca se poate sa ma lamuresti. Acest exercitiu este luat din acel concurs haimovici de matematica. Acolo nu ai calculator ca sa te ajuti putin. Iti multumesc frumos ca ma ajuti. |
Am lasat spatii in jurul egalului...
Ca sa se vada mai bine.
Ei bine, eu *NU* am scris "egal" in cele de mai sus, ci am scris *MAI MIC SA EGAL* - lucru posibil, deoarece functiile de sub integrale satisfac punctual "aceasi inegalitate" .
Concursul Haimovici nu se desfasoara cu calculatoare, dar cei ce invata matematica in acest secol si se pregatesc pentru concurs au un atu enorm daca dau drumul la calculatoare. Motivul principal pentru a da drumul la calculator nu este cel de a rezolva o problema anume de la un concurs anume, ci incercarea de fiecare data - pusi fiind in fata unei probleme - sa ii gasim "pamântarea", ceva clar si simplu, un punct de sprijin care sa ne ajute macar sa incadram si sa interpretam rezultatul. Problemele de Olimpiada se indeparteaza de "numar", deoarece in conditii de Olimpiada nu calculul, ci gândirea departajeaza concurentii. Dar modul in care inteleg concurentii obiectele cu care se tot gândesc trece prin intelegerea "de baza" a lor. Astfel, o integrala definita este in primul rând un numar pe care il calculam ca o limita, prin aproximari succesive, nu un obiect matematic pe care il calculam folosind o tabela de schimbari de variabila si reducere la integrale standard. Mai ales daca nu ni se cere numarul, integrala definita de la 0 la 4 din functia... ci o majorare a ei.
Ne putem gândi si asa:
Functia strict descrescatoare f(x) = 1/ ( (x+1)(x+2)(x+3) ) ia valori
- pentru x intre 0 si 1 in intervalul [ f(0), f(1) ] = [ 1/6, 1/12 ] , deci integrala ei pe acest interval este intre 1/6 si 1/12 .
- pe celelalte intervale avem chiar incadrari mai bune, tema de casa.
- ca sa vedem de unde "vine" acel 2/3 din problema, merita sa mentionez aici ca problema se rezolva cu o inegalitate / cu o incadrare si mai simpla, anume, din
0 < f(x) < f(0) pentru orice x > 0
rezulta ca
integrala lui f pe [0,4] este intre
integrala lui 0 pe [0,4] si
integrala lui f(0) pe [0,4] .
(Iar ultima integrala...)