[Citat] ... ea poate fi un interval? |
Da, desigur.
Integrala Lebesgue pe (parti din) IR generalizeaza integrala Riemann.
Ori de câte ori putem scrie integrala (definita) Riemann, o putem scrie si pe cea Lebesgue. (Mot-a-mot.)
Nota: Teoria masurii este complicata pentru ca introduce cel mai general mod de "integrare" posibil, mod bun pentru toata matematica. In principiu, putem aduna numere, cateva, uneori putem forma si o serie, (suma cu numar numarabil de termeni,) dar sume folosind numere reale cu termeni "in numar mai mare" (decât numarabil) nu. De aceea, trebuie sa avem doar grija de "sumele finite" mai intai, integralele functiilor in treapta (cu numar finit de trepte), apoi de procesul unic (de existenta lui) de extindere la numar infinit de trepte, pentru a extinde aceasta integrala, apoi chiar la convergenta punctuala (cu exceptia unei multimi de masura nula) a unui sir crescator de functii, pentru a obtine clasa cea mai generala de functii integrabile.
De exemplu:
Luam o functie continua f pe [a,b].
Pentru a scrie integrala Riemann ne legam de o diviziune a intervalului si de puncte intermediare. Eu prefer sa ma leg direct de suma Riemann inferioara , respectiv superioara, in care luam punctele de diviziune pe fiecare interval, incat in ele sa se atinga minimul pe interval, respectiv maximul pe interval.
Dam de
Diviziune:
a=x0 < x1 < ... < xn = b ,
deci de o spargere in intervale I1 = [x0,x1], I2 = [x1,x2], ...
de puncte intermediare t1, ... , tn in care se ating minimele respectiv,
de puncte intermediare T1, ... , Tn in care se ating minimele respectiv,
dupa care asociem cele doua functii in treapta:
g este
f(t1) pe I1 ,
f(t2) pe I2 ,
... (constanta pe fiecare interval, graficul are "trepte")
G este
f(T1) pe I1 ,
f(T2) pe I2 ,
... (constanta pe fiecare interval, graficul are "trepte")
si este clar in ce sens avem
g (mai mic sau egal) f (mai mic sau egal) G .
Luand un si de diviziuni din ce in ce mai fin, dam de siruri de functii in treapta ce converg de jos, g-urile, de sus, G-urile, spre f.
Daca avem limita, am câstigat, functia este integrabila Riemann.
Exista insa si functii necontinue pentru care putem face aceasta afacere cu aproximarea, de exemplu functia de la IR la IR care este
1 pe Q (pe numerele rationale)
0 pe IR \ Q
si ceea ce facem cu integrala Riemann si cu functia egala cu 0 cu exceptia unui numar finit de puncte, facem si cu aceasta functie si un numar numarabil de puncte in cadrul Lebesgue, pentru a vedea ca "se poate integra".