Problemele de clasa a V-a le-am propus doar pentru a vedea care este discrepanta dintre nivelul lor. Prima problema este banala si se da de obicei doar pentru a testa ordinea operatiilor (adunare si inmultire) si pentru a vedea daca nu cumva cineva nu stie sa imparta cu rest.
Solutia se vede de fapt cu ochiul liber.
Cea de-a doua problema nu mai este de clasa a V-a chiar.
Exista de asemenea o parte legata de ordinea operatiilor.
Dar partea de calcul este mult mai complicata si ordonarea gandurilor nu este simpla. De asemenea redactarea nu este simpla. Daca stim de mica teorema a lui Fermat, care afirma ca
11^(17-1) da restul 1 la impartirea cu 17
am castigat mult. Cu sau fara un calculator ne gandim ca urmatorii sunt pasii prin care trebuie sa trecem:
(22:22) gp > Mod(11,17)^16
%5 = Mod(1, 17)
(22:22) gp > Mod(11,17)^(11^11)
*** Warning: large exponent in Mod(a,N)^n: reduce n mod phi(N).
%6 = Mod(5, 17)
(22:22) gp > eulerphi(17)
%7 = 16
(22:22) gp > 11^11
%8 = 285311670611
(22:23) gp > 11^11 % 16
%9 = 3
(22:23) gp > 11^3 % 17
%10 = 5
Prima linie ne spune ca daca ridicam (11 modulo 17) la puterea (17-1) ne da 1 modulo 17, asa cum ne asigura mai general teorema (mica) a lui Fermat.
Apoi am cerut calculatorului cu nesimtire rezultatul problemei din prima.
Imi si vine informatia sa incerc sa gandesc, exponentul mare, acel (11^11), ar trebui redus modulo (17-1) ... Daca reducem, lucru pe care il putem face cam dupa acelasi tip de calcule stiind de functia indicator a lui Euler... daca reducem, dam deci de 3.
Deci problema revine la a calcula 11^3 modulo 17, care este o prada usoara.
Si acum vine un elev de clasa a V-a la noi cu cele doua probleme.
Este clar ca daca nu poate sa o rezolve (cu ochiul liber) pe prima are probleme mari la a doua. Prin munca se poate intelege totul desigur, dar este greu sa ii explicam celui ce nu stie solutia ca nivelele sunt diferite rau.
Cam asa si la noi, doar din acest motiv am inventat cele doua probleme de clasa a V-a (si nu chiar).
A doua integrala este imediata.
Prima integrala are nevoie de cunoasterea substitutiei t = tan x .
Si dupa aceea incepe o munca asidua de calcul inca.
Puteti cere pasii intermediari pe
http://www.wolframalpha.com/, inserand in campul oferit integrala cu pricina:
int 1 / ( 1+ tan(x) )
Solutia se vede deja dupa cateva secunde.
Pentru a ajunge la ea, facem substitutia t = tan(x), apoi cerem aceleiasi masini de calcul (pe care trebuie sa o platim de fapt, daca vrem sa facem liberi ceva cu ea)
Apart 1/(1+t)/(1+t^2)
De fapt putem cere din prima integrala.
int 1/(1+t)/(1+t^2)
Un sfat bun este sa combinati folosirea calculatorului pentru a obtine repede solutii pentru pasii pe care ii stiti, fara a mai pierde timpul cu calculele si cautarea greselilor dupa aceea, eventual, impreuna cu cautarea de metode ce pot fi aplicate, substitutii tipice in situatii tipice.