[Citat]
Daca aveti timp puteti sa imi spuneti care sunt valorile cerute de dumneavoastra?
|
Am incercat doar sa gasesc un exemplu in care sa ne abatem de la un "grup abstract" si de la o discutie teoretica, incercand pe un exemplu concret sa vedem care este de fapt definitia pentru acei "multipli intregi ai unui element". Impotriva terminologiei nu am nimic, este buna, problema este cum definim asa ceva.
Am dat tabela explicita a unui grup cu trei elemente, e, a, b, operatia pe el fiind notata cu + .
In orice caz, elementele nu au nimic de-a face cu "numere", asa ca trebuie sa se vada imediat un oarecare contrast al naturii obiectelor când scriem de exemplu
"2014 a" .
Este natural sa definim:
0a = e
1a = a
2a = a + a
3a = a + a + a
4a = a + a + a + a
5a = a + a + a + a + a
si pe cealalta parte
(-1)a = -a = inversul lui a fata de adunarea din G,
(-2)a = (-a) + (-a)
(-3)a = (-a) + (-a) + (-a)
(-4)a = (-a) + (-a) + (-a) + (-a)
(-5)a = (-a) + (-a) + (-a) + (-a) + (-a)
si asa mai departe.
(Ar fi *gresit* la acest nivel, in momentul in care nu avem, nu am construit, nu stim de structura subiacenta de ZZ-modul sa scriem ceva de forma (-2) = -a -a pentru ca "nu este definit nici un minus". Stim ce inseamna, desigur a - b, inseamna a + (-b) daca trebuie sa scriem explicit si sa dam un sens, facandu-ne ca nu stim unde este greseala si argumentand cumva ca este cel mai natural lucru din lume, dar strict vorbind facem o *greseala* (structurala).)
Putem sa definim din partea mea
(-5)a = - (5a) = inversul in G al lui (5a) pe care l-am definit in primul set.
*In locul definitiei de mai sus.*
Nu putem sa le avem pe amandoua in acelasi timp. Putem sa luam una si sa aratam ca relatia "cealalta" are loc.
In orice caz trebuie sa FIXAM mai intai o definitie.
Apoi, daca avem de demonstrat o relatie de forma ha + ka = ... trebuie in primul rand sa (stim si) folosim exact cum sunt definite expresiile ha , ka ...
In acest sens
2014 a
= ( a + a + a + ... + a ) in care scriem "termenul" a de 2014 ori
= ( (a+a+a) + (a+a+a) + ... + (a+a+a) + a ) in care avem 2013/3 = 671 subgrupe (a+a+a)
= ( e + e + ... + e + a )
= e + a
= a .
Nota:
Am luat G-ul in "incarnarea" cu e, a, b si nu in cea naturala, a grupului ZZ modulo 3, cu care este izomorf, pentru a ma scapa complet de numere (cu caciuli) pe partea cu grupul.