[Citat] In continuare voi da un exemplu de grup necomutativ:
|
Ne apropiem de ceva cu sens.
Nu stiu ce este G(*,.) ...
G-ul intentionat (dar nearticulat corect (pana la capat)) este probabil grupul matricelor
2x2 cu intrari complexe care sunt
inversabile, operatia fiind inmultirea matricelor.
(Completarile sunt esentiale.)
Si acum iata de ce am cerut un grup necomutativ.
Pur si simplu am sansa sa realizez ceea ce s-a dat in problema pentru a vedea explicit" o instanta a lucrurilor ce se intampla pe (leit)motivul din problema.
Luam matricile A si B urmatoare:
[ 4 0 ]
[ 0 1 }
si respectiv
[ 1 1 ]
[ 0 1 ]
Atunci computerul (cod sage) face pentru mine urmatoarele calcule:
sage: A = matrix( QQ, 2, 2, [4,0, 0,1] )
sage: B = matrix( QQ, 2, 2, [1,1, 0,1] )
sage: A
[4 0]
[0 1]
sage: B
[1 1]
[0 1]
sage: A * B * A.inverse()
[1 4]
[0 1]
sage: B^4
[1 4]
[0 1]
sage: A * B * A.inverse() == B^4
True
In grupul G = GL( 2, C ) al matricelor 2x2 inversabile cu intrari din C am realizat astfel exact ce se da in problema intr-o instanta particulara. La noi k este 4.
Acum ne mai dam un n special, de exemplu n=13 si vedem cum stau lucrurile din problema in acest caz special:
sage: A^13 * B * A^(-13)
[ 1 67108864]
[ 0 1]
sage: B^(4^13)
[ 1 67108864]
[ 0 1]
sage: 4^13
67108864
sage:
Dupa parerea mea, se poate intelege necomutativitatea doar facand cu mana astfel de calcule. Odata facute, grija devine enorma cand se schimba ordinea "pieselor" intr-o formula in care aplicam multiplicarea / respectiv operatia data de pe o structura necomutativa.
Recomand cu caldura folosirea soft-urilor matematice pentru a intelege "in joaca" (in parte) matematica...
In primul rand disciplina din programare, odata invatata, asigura un venit sigur decent toata viata, mai ales daca este dublata de matematica, aproape indiferent de modul in care (iar) se schimba lumea.
In al doilea rand, intelegerea exersata pe matematica de exemplu, (dar la fel de bine pe fizica, chimie, muzica, ...) face viata mai usoara si de o calitate umana deosebita.