|
|
iBac = materialul ULTRACOMPLET de pregătire pentru bac la mate. Dacă vrei poţi.
|
|
|
|
|
Autor |
Mesaj |
|
[Citat] La 2), prima inegalitatea inseamna semnul lui sin3, pe care-l faci ca mai inainte, vezi in ce cadran pica 3 radiani. Pai 3 e putin inainte de 3,14=pi, acolo unde "Se termina " cadranul 2, deci va fi in cadranul 2.
Pentru sin3<0,15, intai il "reducem" pe 3 la primul cadran
adica il scriu
3=pi-0,14... deci sin3=formula...=sin 0,14....<0,14...<0,15.
Am folosit inegalitatea cunoscuta sinx<x, valabila pentru orice numar pozitiv x!
"..." de dupa 0,14 sunt necesare ptr ca de fapt am o infinitate de zecimale, dar ele nu ma afecteaza cu nimic in situatia mea de aici. |
Am inteles partial ce ati facut , adica prima etapa aflati in ce cadran se afla sin 3 (ati aflat ca se afla in cadranul al doilea ) corect,este clar ca este mai mare decat 0 , dar cum poate ceva din cadranul al doilea sa fie mai mic decat 0,15? De ce trebuie sa il reducem la primul cadran?
|
|
[Citat]
[Citat] La 2), prima inegalitatea inseamna semnul lui sin3, pe care-l faci ca mai inainte, vezi in ce cadran pica 3 radiani. Pai 3 e putin inainte de 3,14=pi, acolo unde "Se termina " cadranul 2, deci va fi in cadranul 2.
Pentru sin3<0,15, intai il "reducem" pe 3 la primul cadran
adica il scriu
3=pi-0,14... deci sin3=formula...=sin 0,14....<0,14...<0,15.
Am folosit inegalitatea cunoscuta sinx<x, valabila pentru orice numar pozitiv x!
"..." de dupa 0,14 sunt necesare ptr ca de fapt am o infinitate de zecimale, dar ele nu ma afecteaza cu nimic in situatia mea de aici. |
Am inteles partial ce ati facut , adica prima etapa aflati in ce cadran se afla sin 3 (ati aflat ca se afla in cadranul al doilea ) corect,este clar ca este mai mare decat 0 , dar cum poate ceva din cadranul al doilea sa fie mai mic decat 0,15? De ce trebuie sa il reducem la primul cadran? |
Valoarea sinusului este mai mica decat 0,15, nu unghiul.
De ce trebuie sa il reducem la primul cadran? Pur si simplu, asa mi-a iesit rezolvarea.
Am urmarit sa aplic inegalitatea sinx<x, daca o aplicam sin3<3, nu-mi iesea, eu trebuie sa arata ca e mai mic de 0,15.
Oricum, cand ai un unghi dintr-un alt cadran, a te gandi la reducerea la primul cadran e una din primele idei care ar trebui sa-ti vina in minte.
Mai ales ca pi=3,14 =3+0,14 , iar 0,14 e foarte apropiat de 0,15, pur si simplu exact asta m-a condus la rezolvare.
Inteleg ca ne-ar conveni de minune ca problemele sa iasa "direct", insa din pacate foarte des in matematica, nu se intampla asa, si asta e tot farmecul, altfel ar fi plictisitor.
|
|
la exercitiile de tipul
cos7pi/12,sin11pi/12 ? Ce trebuie facut . Spre exemplu la primul daca vreau sa-l fac cum ati spus dvs cu multiplu imi iese cos de 5pi/12 . Si nu fac nimic cu el
|
|
[Citat] la exercitiile de tipul
cos7pi/12,sin11pi/12 ? Ce trebuie facut . Spre exemplu la primul daca vreau sa-l fac cum ati spus dvs cu multiplu imi iese cos de 5pi/12 . Si nu fac nimic cu el |
Trebuie sa precizez ca nu exista o reteta universala.
In general treaba cu multiplul o aplic cand la numarator am un numar mai mare decat la numitor (De ex 7pi/4), sau mai mic, dar foarte apropiat.(ex 3pi/4)
Ea merge sigur pentru numitorul 2,3,4,6-adia numitorul unui unghi remarcabil.
In cazul de fata pot scrie 7pi=3pi+4pi
Sau si mai "natural", transform in grade, cum pi/12=15 grade(am vazut inainte),
7pi/12=105 grade=60 grade+45 grade si de aici e clar.
Oricum, ca idee, nu prea are sens sa cautam sa unformizam si sa gasm metoda universala pentru orice problema, in principiu, asa ceva nu exista.
Mereu se intampla ca o metoda larg aplicata sa nu functioneze intr-un anumit caz, chiar daca acel caz seamana cu cele in care metoda a functionat.
Oricum, perseverenta dvs e un lucru bun si va doresc mult succes in invatarea matematicii. Intrebati tot ce e neclar, pana devine clar.
|
|
Multumesc mult pentru explicatii !
|
Legendă:
|
Access general
|
Conţine mesaje necitite
|
47559 membri,
58582 mesaje.