[Citat]
Inteleg demersurile pe care le-ai facut dupa rezolvarea acestei etape , ele fiind pe baza unor formule . Ceea ce nu inteleg este de unde stii sa scrii
.Intr-adevar daca aducem la acelasi numitor ne da functia sin din exercitiu, dar daca avem
? Cum ar trebui sa ma gandesc sa rezolv acest exercitiu?Daca as sta prin incercari sa caut sa obtin functia initiala aducand la acelasi numitor mi-ar lua foarte mult timp . Sper ca intelegi ceea ce nu inteleg. |
Raspunsul general este: cat mai mult exercitiu, daca lucrezi suficient, la un moment dat le "vezi" imediat fara sa-ti trebuiasc retete "babesti".
Concret, in cazul de fata exista si o varianta mai simpla:
(s-a folosit perioada si imparitatea lui sinus)
Ideea de baza: la numitor e 4, deci caut un multiplu de 4, cel mai apropiat de 7, care este 8, si scriu la numaratorpe 7pi=8pi-pi.
Dupa ce faci multe exemple o sa te "prinzi".
Ce-i drept, exista si formulele de reducere la primul cadran, dar cu ideea asta simpla de a avea in vedere scrierea numaratorului in functie de un multiplu al numitorului iese practic si fara sa stii formulele acelea.
Adica: daca x e in cadranul II el se scrie intotdeauna x=pi-a, unde a e in cadranul I
in cadranul III x=pi+a
iar in IV: x=2pi-a.
Dar in practica se prefera tot artificii ca mai sus, pentru a obtine pi-ul si acel "a".
In cazul dat de tine cu 3000, zic sa imparti intai 3000 la 11, apoi vezi catul si restul si folosesti 3000=11*CAT+REST, apoi se distribuie 11-le de la numitor si iti ramane. Dar n-o sa gasesti exercitii cu numitor 11, ptr ca nu ajungi la unghiuri speciale, c valori cunoscute.
Incearca in schimb sin de 3000pi/4.
As mai da exemple dar deja ma dor ochii cu latexul asta criminal doar dupa randul de mai sus...
Hai sa dau, cu numitor 4:
5pi/4=(4pi+pi)/4
6pi/4=simplificare=3pi/2 direct
7pi/4=(8pi-pi)/4
9pi/4=(8pi+pi)/4=2pi+pi/4
10pi/4=se simplifica=5pi/2=(4pi+pi)/2
11pi/4=(12pi-pi)/4=3pi-pi/4=2pi+pi-pi/4
Observi ca aici 11 l-am scris in functie de 12, si nu tot de 8, ptr a ajunge la sfarsit la un unghi cat mai mic. Deasemenea, am ramas cu 3pi care l-am scris ca 2pi+pi,m ptr ca 2pi e perioada si "poate sa dispara", si ramane sa aplic formula pentru sin(pi-pi/4), ajungand la unghi cunoscut din cadranul I.
Scuze pentru lipsa latexului, dar este criminal sa scriu toate fractiile astea si pi-urile astea.