Autor |
Mesaj |
|
|
|
(Am introdus un bloc pro-didactica "equation" pentru a se compila...)
(Da-ti un clic eventual pe citeaza pentru a vedea cum am tiparit.)
(Acest bloc se introduce automat printr-un clic pe [LATEX] in pagina de editat mesajele.)
--- df (gauss)
|
|
[Citat] $$\sqrt[4]{97-x}+\sqrt[4]{x-15}=4$$ |
Deoarece semnele radicalilor sunt plus atunci rezult? c? cei doi radicali pot fi numere naturale ?i deci ori primul radical are valoarea 1,2,3 ?i cel de-al doilea radical va avea respectiv valoarea 3,2,1.Se observ? în final c? ori primul radical este egal cu 1 ?i deci x=96 , ori al doilea radical este egal cu 1 ?i deci x=16.Cum demonstr?m ca x nu poate fi numar ra?ional?Daca x este num?r ra?ional atunci ?i valorile de sub radical sunt ra?ionale.In acest caz se ajunge în final la o ecuatie de tipul
care nu are solu?ii pentru
?i deci x nu poate avea decât valori naturale ?i anume x=96 sau x=16.
|
|
[Citat]
Deoarece semnele radicalilor sunt plus atunci rezult? c? cei doi radicali pot fi numere naturale ?i deci ori primul radical are valoarea 1,2,3 ?i cel de-al doilea radical va avea respectiv valoarea 3,2,1.Se observ? în final c? ori primul radical este egal cu 1 ?i deci x=96 , ori al doilea radical este egal cu 1 ?i deci x=16.Cum demonstr?m ca x nu poate fi numar ra?ional?Daca x este num?r ra?ional atunci ?i valorile de sub radical sunt ra?ionale. In acest caz se ajunge în final la o ecuatie de tipul
?i deci x nu poate avea decât valori naturale ?i anume x=96 sau x=16. |
Cam multe gafe! Aduce cu un discurs Victor Ponta: incercam sa-i pacalim pe cei care nu inteleg ca ne pricepem la acest subiect.
Cine este acel c din c^4 si de ce trebuie sa fie natural? In plus, unde se specifica in enunt faptul ca x nu are voie sa fie numar irational?
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
[Citat]
[Citat]
Deoarece semnele radicalilor sunt plus atunci rezult? c? cei doi radicali pot fi numere naturale ?i deci ori primul radical are valoarea 1,2,3 ?i cel de-al doilea radical va avea respectiv valoarea 3,2,1.Se observ? în final c? ori primul radical este egal cu 1 ?i deci x=96 , ori al doilea radical este egal cu 1 ?i deci x=16.Cum demonstr?m ca x nu poate fi numar ra?ional?Daca x este num?r ra?ional atunci ?i valorile de sub radical sunt ra?ionale. In acest caz se ajunge în final la o ecuatie de tipul
Cam multe gafe! Aduce cu un discurs Victor Ponta: incercam sa-i pacalim pe cei care nu inteleg ca ne pricepem la acest subiect.
Cine este acel c din c^4 si de ce trebuie sa fie natural? In plus, unde se specifica in enunt faptul ca x nu are voie sa fie numar irational? |
Ce are a face politichia cu matematica??!!
Corect!Rectific si deci dac? x este ra?ional atunci se ajunge la o ecua?ie de tipul
.
Am s? ccercetez s? v?d dac? ar putea ca x s? fie un num?r ira?ional,dac? pân? atunci nu arata altcineva c? x nu poate fi un num?r ira?ional.Sa nu cumva sa spune?i ca x ar putea fi un num?r imaginar sau un numar complex cu partea real? ?i cea imaginara diferit? de zero...
|
|
[Citat]
[Citat]
[Citat]
Cine este acel c din c^4 si de ce trebuie sa fie natural? In plus, unde se specifica in enunt faptul ca x nu are voie sa fie numar irational? |
Ce are a face politichia cu matematica??!! |
Aici aveti dreptate. Nu au nimic in comun. Din pacate insa postarea dvs de mai sus nu are prea mare legatura cu matematica adevarata. [Citat] Corect!Rectific si deci dac? x este ra?ional atunci se ajunge la o ecua?ie de tipul
. |
Asa sa fie? Si ce ne facem cu egalitatile evidente de genul
[Citat] Am s? ccercetez s? v?d dac? ar putea ca x s? fie un num?r ira?ional,dac? pân? atunci nu arata altcineva c? x nu poate fi un num?r ira?ional.Sa nu cumva sa spune?i ca x ar putea fi un num?r imaginar sau un numar complex cu partea real? ?i cea imaginara diferit? de zero... |
Cand postati ar fi bine sa mentionati de la inceput ca faceti niste incercari si ca nu stiti ce este corect in ele.
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
Buna seara
Am citit si eu postarea lui Ionela si parerea mea este ca problema este incomplet enuntata.
Cu o alta ocazie domnul profesor Gauss arata ca o problema este completa daca se indica si domeniul de definitie -lucru foarte logic.
Ori aici nu se spune nimic de domeniul de apartenenta pentru variabila x si ne lasa pe noi sa il ghicim lucru care conduce evident la confuzii.
|
|
[Citat] Cand postati ar fi bine sa mentionati de la inceput ca faceti niste incercari si ca nu stiti ce este corect in ele. |
Chiar nimic nu este corect din ce am scris???
In mod sigur x=16 ?i x=96 sunt solu?ii.Dac? sti?i alte solu?ii reale atunci v? rog s? le posta?i....
|
|
Buna seara
Ecuatia completa cu raspunsul corect oferit de dumneavoastra ar fi asa:
Rezolvare:Domeniul de existenta pentru x este
Eu cam asa vad o varianta de problema cu rezolvarea dumneavoastra.
|
|
[Citat]
[Citat] Cand postati ar fi bine sa mentionati de la inceput ca faceti niste incercari si ca nu stiti ce este corect in ele. |
Chiar nimic nu este corect din ce am scris??? |
Nu vad nici o utilitate in a cauta daca este si ceva bun in ce ati scris. As face-o daca mi-ati fi elev si va corectez o lucrare, aici nu vad rostul.
Cine s-a fript cu TAMREF sufla si-n Integrator.
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
[Citat] Buna seara
Ecuatia completa cu raspunsul corect oferit de dumneavoastra ar fi asa:
Rezolvare:Domeniul de existenta pentru x este
Eu cam asa vad o varianta de problema cu rezolvarea dumneavoastra. |
gauss a aratat mai sus cum trebuie abordata problema (care este drept nu a fost formulata complet). Putem oricand sa schimbam problema ca sa se potriveasca pe anumite asa zise solutii, dar care este folosul?
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|