Autor |
Mesaj |
|
Buna seara. Spre rusinea mea nu stiu sa rezolv aceasta problema. Va rog din suflet sa ma ajutati. Intr-o cutie sunt17 bile rosii numerotate de 1 la 17 , 18 bile verzi numerotate de la 1 la 18 , 19 bile galbene numerotate de la 1 la 19 si 20 b albe numerotate de la 1 la 20. a. Care este nr minim de bile pe care trebuie sa le extragem fara a privi in cutie pt a fi siguri ca intre bilele extrase se afla o bila cu nr 18. b. Care este nr minim de bile pe care trebuie sa-l extragem fara a privi in cutie pt a fi siguri ca intre bilele extrase se afla o bila galben? sau alba numerotata cu 10. Va rog din suflet ajutati-ma.
|
|
Ma puteti ajuta? Va rog din tot sufletul!
|
|
Hai sa privim problema pe dos: care este numarul maxim de bile pe care le putem extrage astfel incat niciuna nu este 18?
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
71. Deci am nevoie de 72 de extrageri ca sa fiu sigura ca am extras o bila cu nr 18
|
|
E corect ce am zis?
|
|
[Citat] 71. Deci am nevoie de 72 de extrageri ca sa fiu sigura ca am extras o bila cu nr 18 |
Corect.
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
Si la pct b va rog. Multumesc mult
|
|
[Citat] Si la pct b va rog. Multumesc mult |
Nu este mare diferenta fata de a). Care este numarul maxim de bile pe care-l putem extrage fara a avea nici o bila galbena si nici o bila cu 10 pe ea?
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
Nu inteleg 74-19-4+1 sau cum?
|
|
[Citat] Intr-o cutie sunt 17 bile rosii numerotate de 1 la 17 , 18 bile verzi numerotate de la 1 la 18 , 19 bile galbene numerotate de la 1 la 19 si 20 b albe numerotate de la 1 la 20.
b. Care este nr minim de bile pe care trebuie sa-l extragem fara a privi in cutie pt a fi siguri ca intre bilele extrase se afla o bila galben? sau alba numerotata cu 10. |
- bilele rosii: 17 nu sunt nici galbene nici alba cu 10 pe ea
- bilele verzi: 18 nu sunt galbene si nici alba cu 10 pe ea
- bilele galbene: 0 nu sunt galbene
- bilele albe: 19 nu sunt galbene si nici alba cu 10 pe ea
In total 17+18+0+19 bile negalbene si nici alba cu 10. Adaugam 1 pentru raspunsul intrebarii.
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
Va multumesc frumos!
|