Suma de - sa zicem - 30 RON pe care "suntem dispusi" sa o platim nu joaca nici un rol in solutionare, ci mai mult in intelegerea paradoxului.
In orice caz, exista (poate) o suma care este "pretul pariului". (Fair price...)
Ca sa avem o comparatie, iata cateva jocuri si pretul lor:
(1) Aruncam cu zarul, castigam 1 RON daca apare 1,2,3, pierdem 1 RON altfel.
Pretul pariului este 0 RON.
(2) Aruncam cu zarul, castigam k RON daca apare fata k, k fiind un numar intre 1,2,3,4,5,6.
Pretul pariului este valoarea medie a variabilei aleatoare
X : {1,2,3,4,5,6} -> IR,
X(k) = k .
Care este
1.(1/6) + 2.(1/6) + 3.(1/6) + 4.(1/6) + 5.(1/6) + 6.(1/6)
= (1+2+3+4+5+6)/6
= 21 / 6
= 7/2
= 3,5
(in RONi). Da, valoarea medie, pana aici nu ne sunt inselate asteptarile.
Sa luam ceva mai complicat.
(3) Aruncam moneda cu 0, 1 in loc de cap si pajura, de cinci ori, castigam suma numerelor (0 sau 1) care apar pe parcurs. Care este pretul pe acest joc?
Modelam folosind spatiul cu 2^5 elemente
00000
00001
00010
00011
:::::
11111
in care fiecare element are aceeasi probabilitate, 1/2^5 .
Alternativ putem modela cu
0 cu probabilitatea Combinari( 5, 0 ) / 2^5
1 cu probabilitatea Combinari( 5, 1 ) / 2^5
2 cu probabilitatea Combinari( 5, 2 ) / 2^5
3 cu probabilitatea Combinari( 5, 3 ) / 2^5
4 cu probabilitatea Combinari( 5, 4 ) / 2^5
5 cu probabilitatea Combinari( 5, 5 ) / 2^5
Coeficientii binomiali ce apar sunt 1 5 10 10 5 1
Atunci castigul mediu (probabilistic) la care ne asteptam este
( 0.1 + 1.5 + 2.10 + 3.10 + 4.5 + 5.1 ) / 32
= ( 0 + 5 + 20 + 30 + 20 + 5 ) / 32
= 5/2 .
Formula generala... ne confirma faptul ca putem lua valoarea media pe partile cu 0 si 5, apoi 1 si 4, apoi 2 si 3, ponderata cum trebuie, apoi valoarea medie din valorile medii (care sunt toate egale cu 5/2).
In toate aceste cazuri putem intreba oamenii cam cat ar plati ei (fiecare) pe "pariul" corespunzator, ei ne dau o valoare a pariului pe care o "simt", este acel
X pe care l-am cerut. Majoritatea oamenilor care au "mai vazut un pariu" vor fi cu
X-ul simtit foarte aproape de rezultatul modelat matematic.
Dar in cazul paradoxului nostru de aici, parerile difera foarte tare.
Propun de aceea...
(A) ...sa facem acest
sondaj de opinie.
(B) Apoi propun sa modelam matematic, ne vom certa putin pe modelare, poate. Poate vom avea chiar mai multe modelari.
(C) Dupa care punem pretul in conformitate cu fiecare modelare. Doar la acest punct facem matematica.
In ce ma priveste:
(A) ... eu as juca jocul impotriva unui cazinou in momentul de fata, daca mi s-ar oferi la pretul de 100 RON . Cred ca as merge pana la 400 RON, dar cumva incep sa ma gandesc. In ce ma priveste motivul este simplu. Un scenariu posibil este urmatorul... intru in cazinou, platesc cei 400 RON la intrare, ma pun la masa de joc, cu probabilitatea 1/2 vine deja acel 1, primesc 1 RON si pot sa plec cu el. Bine, poate am noroc din prima, mai aruncam o data banul, cu probabilitatea 1/2 vine acel 1, mi se dau 2 RONi, pot pleca. In ambele cazuri simt ca am pierdut cam 400 RON. Si cam asa o vreme... Daca chiar am supravietuit de cinci ori acest joc, deja indoielnic, inca tremur daca raman la cei 32 RON si pierd... bine, in portmoneu cam tot 400 RON n-am... sau daca ma calific la a ramane cu 64 RON. Asta este in orice caz perspectiva omului care castiga banii prin munca si care isi cumpara cu propria mana cascavalul de 22 de RONi. In orice caz, pentru a face un castig sunt constient de faptul ca trebuie sa se intample ceva de forma
00000000...
hm... mie?! Statistica proprie legata de cel ce se aseaza in autobuz langa mine, daca este un barbat obez care vorbeste la telefon (fara a avea direct nevoie de transmisia prin sateli) sau o femeie de treaba cu care sa intru in discutie... arata deja dupa doua-trei autobuze ca statistica femeilor de treaba impune ca ele sa nu circule cu mijloacele de transport in codru.
Mai sunt oameni care joaca la diverse jocuri de noroc, loterii de exemplu,
probabilitatea de a da de acele numere, sa zicem 5, 23, 27, 33, 34, 39...
Ei ar merge fara probleme pana la 10000 RON poate.
Bine, exista oameni care pun cativa RONi in plus pe asa ceva.
Cati? Depinde de om, multi ar juca ceva de forma "bani de buzunar" (care depind desigur de buzunar), dar exista si cazuri extreme de oameni care joaca...
http://news.sky.com/story/813112/lotto-shock-as-same-numbers-come-up-twice
Aici poate ca acel spirit ratacit va merge pana la 100000 RONi.
Oameni si oameni.
In fine, nu putem separa omul pentru care calculam pretul "fair" al pariului de modul in care modelam pentru el spatiul de probabilitate. (In acest caz paradoxal.)