Autor |
Mesaj |
|
1)
aici trebuie cautate 3 variabile a,b,c si egalat intr-un anume fel.
Am nevoie doar de ideile de inceput, nu de toata rezolvarea.
Multumesc anticipat.
|
|
[Citat] 1)
aici trebuie cautate 3 variabile a,b,c si egalat intr-un anume fel.
Am nevoie doar de ideile de inceput, nu de toata rezolvarea.
Multumesc anticipat. |
Banuiesc ca doriti sa determinati integrala nedefinita si va ganditi sa descompuneti in fractii simple. Metoda generala ne conduce la cautarea constantelor a,b,c,d,e,f cu proprietatea
In cazul de fata putem simplifica din calcule observand pentru inceput de exemplu ca
si continuand pe aceasta linie.
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
Nu cunosc metoda asta generala si cum v-a facut ea sa ajungeti la acea proprietate. Nu imi e deloc familiara.
Puteti sa mi-o explicati putin?
|
|
[Citat] Nu cunosc metoda asta generala si cum v-a facut ea sa ajungeti la acea proprietate. Nu imi e deloc familiara.
Puteti sa mi-o explicati putin? |
Ati auzit pana acum despre descompunere in fractii simple?
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
Nu, nu am auzit.
|
|
Gasiti cateva exemple la
http://pro-didactica.ro/probleme/browserez.php?t1=Analiza+matematica&t2=Primitive&cuv=Primitive+ale+functiilor+rationale
Ca sa ne fie mai usor sa va ajutam, de unde aveti problema si de ce doriti sa calculati acea integrala?
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
E parte din primele teme pentru acasa de la primitive si a ramas nefacuta. Sunt in clasa a 12-a.
|
|
Daca este tema, atunci este fara indoiala o tema la lectia de descompunere in fractii simple. Mai sus este descris ce inseamna asta, pur si simplu cautam cele sase constante
a, b, c, d, e, f
si apoi
fie folosim indicatia oferita, care termina (daca este adaptata si refolosita) calculele imediat,
fie inmultim in relatia pe care o cautam cu numitorul comun si identificam coeficientii celor doua polinoame ce se corespund in acelasi grad, dam de sase conditii, care formeaza un sistem de sase ecuatii in cele sase necunoscute, il rezolvam... asta este procedura standard...
fie substituim y = x^2 (artificiu) si facem ca mai sus pentru fractia in y...
Care drum sa-l luam?
--- df (gauss)
|
|
[Citat] Daca este tema, atunci este fara indoiala o tema la lectia de descompunere in fractii simple. |
Nu, nu s-a ajuns inca acolo cu parcurgerea programei.
Sa observam ca putem scrie succesiv:
|