Bine ai venit guest

User:
Pass:

[Creare cont]
[Am uitat parola]
iBac = materialul ULTRACOMPLET de pregătire pentru bac la mate. Dacă vrei poţi.
Forum pro-didactica.ro  [Căutare în forum]

Forum » Cereri de rezolvări de probleme » problema puteri
[Subiect nou]   [Răspunde]
[1]
Autor Mesaj
peti
Grup: membru
26 Sep 2014, 20:45

[Trimite mesaj privat]

problema puteri    [Editează]  [Citează] 

Fie a , b, c, d, e, f numere reale cu suma 0 si suma cuburilor tot 0. Sa se arate ca (a+c)(a+d)(a+e)(a+f)=(b+c)(b+d)(b+e)(b+f)

gauss
Grup: Administrator
25 Sep 2014, 22:09

[Trimite mesaj privat]

[Citat]

Care este sursa problemei?
La ce nivel se cere rezolvarea?
In ce cadru a aparut problema?

Deoarece nu stiu nimic, rezolv presupunând ca stim doar de relatiile lui Vieta (Viete).

---
df (gauss)
peti
Grup: membru
26 Sep 2014, 08:53

[Trimite mesaj privat]

Multumesc frumos pentru rezolvare!
Problema apare in culegerea de probleme pentru liceu ( autori: C.Nita; C.Nastasescu; M. Brandiburu ; D.Joita).Daca nu va suparati , mai este si o rezolvare de clasa a X-a? Multumesc Mult!

gauss
Grup: Administrator
26 Sep 2014, 20:45

[Trimite mesaj privat]

Solutia de mai sus ar trebui sa fie accesibila la nivel de a X-a.
Care este primul punct la care apar probleme / neclaritati ?

(M-am straduit sa fac calcule algebrice cat se poate de pamantesti, notatiile cu sumele sunt prescurtari ale sumelor dupa toti termenii care se obtin prin permutari ale literelor c,d,e,f. De exemplu, suma din cd cuprinde toate monoamele care se pot obtine din cd prin permutari de litere, fiecare monom fiind luat o singura data, chiar daca mai multe permutari conduc la un astfel de monom. Deci am da de polinomul cd + ce + cf + de + df + ef .)

(Se poate cita usor doar linia respectiva, chiar si neinglobata in LaTeX, codul este accesibil prin [Citeaza], l-am scris de asemenea citibil si inteligibil, dupa care trebuie sterse multe linii inainte si dupa linia cu pricina, poate doar trei linii inainte si trei dupa sa ramana.)

---
df (gauss)
[1]

Legendă:  Access general  Conţine mesaje necitite  47559 membri, 58582 mesaje.
© 2007, 2008, 2009, 2010 Pro-Didactica.ρ