[Citat] Salut.
Am incarcat in google drive, 3 imagini, adica 2 exercitii cu variabile aleatoare, si unul cu integrala dubla. Este posibila vizualizarea fara descarcare.
As avea nevoie urgent (in sensul ca maine la prima ora, trebuie sa sustin examenul la matematici economice), de cateva explicatii, despre cum se rezolva, cel putin pentru variabile, care nu sunt foarte complicate, si s-au mai facut si in liceu, dar... intre timp am mai uitat, m-ar interesa mai mult cum se calculeaza p si q sau de exemplu p inmultit cu q.
Sau cel putin, daca-mi poate pune cineva la dispozitie un link, cu niste exemple mai detaliate.
https://drive.google.com/folderview?id=0B22X15XlA8gLRVFWLThPOEY1UVE&usp=sharing
|
Integrala se calculeaza cu substitutia
x = 6 r cos(s)
y = 7 r sin(s)
Totul este standard.
Avem integrala pe o jumatate (x>0) inel (plin, "raza" r este intre 1/2 si 1) turtit (cu coeficientii eliptici 6 si 7), seamna foarte mult cu schimbarea de variabile la coordonate polare.
Dupa schimbare scapam si de radicali.
La cele cu repartitia trebuie stiut intai ce este repartitia.
Distributia de probabilitate in cele trei puncte trebuie sa fie cu "suma totala unu", dam de doua ecuatii in p, q pe care le rezolvam:
p + q + 1/3 = 1 si
3p/2 + 3p/2 = 1 .
Rezulta p = q = 1/3 .
Media lui X:
(-1 0 1 valori
( p q 1/3 probabilitati respective
este suma ponderata a valorilor folosind probabilitatile ca ponderi, deci
p(-1) + q.0 +(1/3).1 = 0 .
Si pentru celelalte lucruri cerute avem de calculat medii, trebuie numai stiute si aplicate definitiile.
3-ul e la fel.