Autor |
Mesaj |
|
|
|
Am calculat in celalalt topic (cred ca era
) cum se calculeaza:
si daca notam
avem ca
si:
de unde obtinem:
Se face cu aceeasi metoda notand
--- Student Automatica
|
|
Multumesc!
|
|
Au mai ramas doua :D !
|
|
Facem substitutia sin x=t dupa ce am amplificat cu cos x si am substituit cos x in functie de sin x. Obtinem o integrala pentru care vom folosi o substitutie a lui Euler.
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
Ati incercat schimbarea de variabila tg x = t ? Continuand cu o substitutie Euler veti ajunge la o integrala de functie rationala. Inca o ora de calcule si gata . Publicitate nemascata: Daca vrem sa terminam mai repede sa ne aducem aminte ca gauss a tot incercat sa ne initieze in SAGE.
Ca fapt divers: de unde provine interesul pentru aceste integrale? Cea de fata mie mi se pare foarte utila ca sa indepartam de matematica cat mai multi elevi.
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
[Citat]
Facem substitutia sin x=t dupa ce am amplificat cu cos x si am substituit cos x in functie de sin x. Obtinem o integrala pentru care vom folosi o substitutie a lui Euler. |
Substitutia o facusem, dar apoi m-am blocat prin calcule. In orice caz, multumesc pentru idee! (Nici nu mai incerc sa o fac...am ideea :D )
|
|
[Citat]
Ati incercat schimbarea de variabila tg x = t ? Continuand cu o substitutie Euler veti ajunge la o integrala de functie rationala. Inca o ora de calcule si gata .
Publicitate nemascata: Daca vrem sa terminam mai repede sa ne aducem aminte ca gauss a tot incercat sa ne initieze in SAGE.
Ca fapt divers: de unde provine interesul pentru aceste integrale? Cea de fata mie mi se pare foarte utila ca sa indepartam de matematica cat mai multi elevi. |
Uitandu-ma la numitor, nu m-am gandit ca poate functiona aceasta substitutie! Multumesc!
Interesul pentru aceste integrale nu prea exista, insa este o problema intalnita intr-o culegere de clasa!
|