[Citat] Buna seara
(Pentru domnul profesor Gauss in limita timpului dumnealui disponibil si pentru mine)
Eu m-am inspirat aici din ce ati spus dumneavoastra cu acele siruri si uitati ce m-am gandit eu sa spun:
"Daca consideram doua siruri
din care cel putin unul din siruri este convergent atunci sirul produs
este convergent daca sirul astfel format are o limita finita sau macar tinde la o valoare finita.
|
Sirul produs este deci convergent daca converge. Anume la o limita.
La noi "sirul produs" chiar converge, anume la unu.
Exact acest lucru trebuie demonstrat.
[Citat]
In cazul nostru sirul
este convergent avand limita egala cu L
|
Unul din cele doua siruri converge intr-adevar, anume la zero.
Atunci sa folosim valoarea 0 in toate formulele. Acel L nu are ce cauta in nici o formula.
[Citat]
pe cand celalalt sir si anume
este divergent avand limita infinit. |
[Citat]
In schimb sirul produs si anume
tinde la valoarea finita unu deci este un sir convergent.
|
Asa este. Trebuie doar sa demonstram acest lucru.
[Citat]
Cu siguranta ca voi fi criticat (dar nu prea aspru) dar eu va rog daca se poate sa imi "periati" acel text si sa fiti ingaduitor cu critica - ca orice om este supus greselii.
|
Nu stiu care text este de periat.
Din nou scriu ceva legat de latex mai intai.
[Citat]
[eq uation]$\displaystyle\lim_{{n\to\infty}}(a_n$ , $ b_n)$=$\displaystyle\lim_{{n\to\infty}}(a_n\cdot b_n)$=$\displaystyle\lim_{{n\to\infty}}n\cdot \frac{n+1}{n^2-1}$ =1[/eq uation]
|
Nu inteleg de ce trebuie sa facem trei bucati de formule cu egalul in afara "matematicii".
Totul sta foarte bine intr-un singur bloc.
(Spargerea este cat de cat permisa pentru neajutorati, daca formula trece de o linie, dar nu este cazul.)
Apoi de ce avem nevoie de acolade duble?
{{n\to\infty}}
cand ajunge pur si simplu pentru a separa ce intra sub limita
{n\to\infty}
si ar fi mult mai usor citibil?
Am scris o data ca nu e bine sa ne apucam sa facem distorsiuni in formule, dar inca vine aceasta nota personala. Care irita si da palme.
Totul se poate tipari intr-un singur bloc de ecuatie, in format display deja, introdus si terminat de dolarul dublu:
[eq uation]
$$
\lim_{n\to\infty} (a_n, b_n)
=
\lim_{n\to\infty} (a_n\cdot b_n)
=
\lim_{n\to\infty} n\cdot \frac{n+1}{n^2-1}
=
1
$$%
[/eq uation]
Daca tiparim cele de mai sus in bloc de ecuatie (fara acea gaura dupa q) iata ce obtinem:
"FORMULA" DE MAI SUS ESTE CORECTURA IN LATEX, IN MATEMATICA NU ARE NICI UN SENS.
E pentru ultima oara cand scriu acest lucru legat de prezentare.
Scrierea in LaTeX trebuie sa fie usor citibila si refolosibila.
Folosirea de spatii este o indicatie buna.
Se poate rupe linia, pentru a face mai usoara citirea.
Semnul de egalitate este atat de important in matematica, incat in LaTeX putem sa ii dam o linie proprie. Cumva trebuie evidentiat. Putem pune desigur egal sub egal, dar nu putem sa il ascundem in "white noise", in zgomot alb, ca in
...
)$=$\displaystyle\lim_{{...
Se vede undeva mai sus vreun semn de egalitate usor?
Si acum trecem la partea matematica.
(Cele de mai sus sunt o insiruire de simboluri matematice, trebuie sa vedem cine le compileaza.).
Din pacate nu stiu cine este
.
Aici ma opresc si nu merg mai departe.
Ce semnifica cele de mai sus? Are chiar rost sa incercam aici sa dam sens la toata aceasta harababura? Aici ne aflam la rubrica in care ii aratam lui Broke cum se rezolva problema lui, daca mai postam de cateva ori ceva solutia nu se va putea gasi. Asa ca va rog sa va ganditi bine ce scrieti pe post de solutie.
Daca scrieti o solutie, atunci toate literele trebuie definite in cadrul solutiei, nu in cadrul multor postari disperate. (Orice altceva este o greseala grava de prezentare, de comunicare si de comportament - aici imi e *mie* indiferent, e un loc in care sporovaim cumva si invatam sa facem ceva, dar "afara" in lumea cu grafica ireprosabila, lucrul acesta nu se iarta.)