[Citat] Bun atunci citez din manualele de specialitate:
"Criteriu de comparatie de specia a II-a cu inegalitati_LOC LIBER DE PREFERAT_(an,_bn pozitivi)
Consecinta:
Daca an > _ 0 si exista 0 < q < 1 _(respectiv q >= 1) astfel incat
( a indice (n+1) ) / ( a indice n ) <= q
(respectiv ( a indice (n+1) ) / ( a indice n ) >= q
)
atunci seria suma din a indice n este convergenta (respectiv divergenta).
Noi suntem la "respectiv".
Pentru ca veni vorba stau si tot ma gandesc in ce constau acele_LOC LIBER_ "prostii" _LOC LIBER_ de care vorbeste domnul profesor Enescu?
O fi ca am omis acel termen egal cu unu?
Cu toate scuzele de rigoare vreau sa va spun ca asta se numeste domnule profesor neatentie nu prostie! |
Am pus cateva lucruri intr-o culoare care poate atrage atentia.
Asta nu inseamna ca data viitoare ratez din lipsa de motive aceeasi ocazie.
Bun, noi suntem la cazul cu "respectiv", caz in care criteriul este la fel de folositor pentru q general cat pentru q = 1, dar ajunge si mai bine sa vedem ca sirul de termen general an nu converge la zero. (Nu pomenim de un q artificial.)
Dupa parerea mea, o "prostie" este o afirmatie care intr-un context dat da dovada de un I.Q. redus. Propozitia "Toamna este rosie" nu este neaparat o prostie, un poet ar putea scrie asa ceva, daca cuvintele care sunt in jur accentueaza culoarea cu atat mai bine. Daca insa acesta este raspunsul la intrebarea "Este toamna un anotimp", atunci putem vorbi despre un raspuns deplasat. Daca si mai rau, citam un mare poet - sa zicem - care ar fi scris acest ipotetic "Toamna este rosie" sub forma usor schimbata "Toamna este o rosie", atunci, da, aceasta este o mare prostie. Ce vreau sa spun este acum asa. Prin faptul ca adunam stiinta, dovedim ca avem un oarecare coeficient de inteligenta, in fine, cititul si certatul dovedesc deja ca un anumit coeficient este prezent. Dar folosirea stiintei in mod gresit, putin deplasat, (nu in sens de fals, ci gresit, rau, fara nivel, fara coerenta, fara tel si fara legaturi,) conduce foarte des la "prostii". O prostie este mai grava decat o greseala. La lucru fac zeci de greseli la programare si nimeni nu considera ca e rau sau bine, propun lucruri care sunt implementate, insa drumul nu a fost bun, o fost gresit, nu-i nimic, inca o data de la capat. Dar daca as afirma sus si tare o "prostie" si cei din jur - prieteni buni - imi spun asta o data, de doua ori, dar eu perseverez cu tonul meu si lumea mea, atunci cauza este pierduta, pur si simplu lumea mea si lumea lor se despart pentru totdeauna. Si asa se despart oamenii in viata, din prostie, nu din greseala. Cu matematica lucrurile nu sunt asa importante, o inductie in plus sau in minus, o derivata in plus sau in minus in viata asta scurta si lunga nu conteaza, dar a *nu intelege* ceva ce mai multi oameni cu intentii laudabile spun in acelasi timp, asa ceva e rau in viata. (Pe acest forum nu se practica mobbing-ul, din contra, orice parere este bine venita cat timp argumentele nu se epuizeaza si o oarecare comunicare are loc cat de cat. Asta - in ce ma priveste - deoarece am cunoscut cativa matematicieni dotati matematic, dar autisti in viata de zi cu zi. Vin aici cu sfatul pe care l-am dat si mereu il voi da. Inanite de toate, este bine sa percepem ce ni se spune. Eu sunt mereu recunoscator cand afirm ceva si mi se spune imediat ca din punct de vedere matematic sau uman nu am facut bine ce am facut. Daca sunt intrebat "De ce este asa?", nu schimb vorba, spun de ce, spun de ce am crezut ca spun ceva bine si daca inca mai cred, in orice caz clar, in plus, daca am gresit spun clar ca am gresit. Cel mai bine tiparesc o propozitie pe care nu o uit. Pe acest site am facut asa ceva de nenumarate ori si inca o duc bine. Experienta facuta m-a facut insa atent in cazuri similare la serviciu, pur si simplu am trimis sau nu am trimis un email intr-o situatie sau alta. Si acolo conteaza totul.
Iata un exemplu de "prostie" explicita.
Faptul ca cele de mai sus se compileaza in LaTeX sunt o dovada a faptului ca o droaie de inteligenta este prezenta. Dar acel doi da totul peste cap. La facultate, la examen, asa ceva duce la picaj instantaneu. (In fine, ducea...)
(Tot aici. Am avut rugamintea de a nu se mai tipari $\: formula \:$, am spus si de ce, dar codul a venit la fel. In fine, sa zicem ca este o nota de personalitate. Va spun insa ca nu va ajuta si ca acesta este un stil gresit de a folosi latex-ul.)
Dar mai rau, mai sus am dat un plot al primelor valori pentru expresia de mai sus. Se vad clar monotonia si cat de cat limita. Chiar e greu sa se priceapa ce am vrut sa scriu? Asa ceva se numeste autism, nu este o boala, este un mod de comportament, el se poate corecta sau agrava, cuvinte cheie din aceeasi categorie sunt disciplina si adaptarea, intelegerea si comunicarea.
Si un ultim sfat, o mare rugaminte.
In tara mare romaneasca exista in momentul de fata putin oameni care fac ceva pentru matematica. Este un lucru greu, pentru ca matematica nu se transmite cum se transmite un film pe banda, este un lucru inteligent, este o munca dura, care cere continuitate si corectitudine. Astfel de oameni - eu nu sunt printre ei - trebuie rasplatiti cum se cuvine, un cuvant bun ajunge de cele mai multe ori. Nu trebuie sute de cuvinte, unul ajunge. Dar sute de cuvinte fara noima fac mult rau. Mult rau. Mai bine nu spuneti nimic, invatati mai departe din putinul scris asa cum vine el scris. In definitiv, in cursul de analiza nu mergeti deodata la tabla si taiati ceva de pe tabla exclamand "Divergenta, deoarece q > 1" fara a fi dat afara din sala instantaneu. De ce faceti aici ceva echivalent? Va rog mult, lasati-l pe domnul Enescu sa isi foloseasca energia pentru matematica, pentru cei ce vor sa invete matematica. Credeti-ma, in ce il priveste, partea cu sclipirea, inteligenta si stapanirea matematicii sunt deja extraordinare, in plus vine un simt estetic pe care rar l-am intalnit,
cititi sau ascultati poate
http://www.romanianvoice.com/poezii/poezii/corola.phphttp://www.youtube.com/watch?v=uC3TTlDWi0Mhttp://www.youtube.com/watch?v=lBPnLqi6nyw
pentru a intelege in ce lume traiesc unii oameni.
In ce fel de Romanie doriti sa traiti?
Daca intalniti pe strada omul din ultimul link, cum i va adresati lui?
Ganditi-va de doua ori inainte de a posta. Ganditi-va macar statistic, din mii de postari ale domnului Enescu pe acest forum sau pe altele din lumea larga nu veti gasi nici o greseala, de ce credeti ca tocmai in cazul de fata apare o greseala? Ganditi-va de doua ori. In fine, puteti posta si fara sa ganditi, vom supravietui, dar nu faceti asa ceva in viata de zi cu zi in nici un caz! Acest forum poate fi folosit ca exercitiu. Aici oamenii sunt normali, nici mai rai, nici mai buni decat cei din lumea cu voce. Regulile sunt aceleasi.