Incerc eu sa scriu lucrurile ca sa terminam cumva...
Din cele de mai sus se vede dorinta indarjita de a vedea solutia, lucru din ce in ce mai rar in scoli.
(Pe acest site cei ce posteaza vor des doar rezolvarea, cei ce raspund vor des sa vada ca se intelege ceva. Aceasta contradictie ireparabila este in moment cu succes rezolvata in multe scoli din tara, pur si simplu elevii nu mai vor rezolvarile pentru ca viata va fi grea destul si profesorii nu mai vor intelegere pentru ca viata e deja grea destul. Insa aici mai exista inca o inertie...)
In primul rand este important sa stim sa scriem lucrurile.
Dau eu tiparitul.
Matematica foloseste cu succes de 20 de ani LaTeX, este un limbaj de marcare al textului cum este de exemplu html, dar html este o prezentare pentru internet, rezolva problemele necesare navigarii si prezentarii atractive pentru cei ce dau multe clickuri si sar de la o pagina la alta, LaTeX este un limbja de marcare a textului pentru necesitati tipografice, prezentarea este perfecta pentru ochiul uman care citeste incet pagina cu pagina. In speranta ca intelege si ceva ramane.
Rog a se da un click pe acel [Citeaza] pentru a se vedea cum am tiparit cele ce se vad. (Nu trebuie postat mai departe, se poate veni inapoi ca de obicei in navigatorul preferat.)
Prezentarea este deja jumatate din comunicare si intelegere.
Acest lucru este subestimat. Cel larziu cand se scrie o cerere de incadrarea se vede diferenta dintre o tipografie si alta. Acum la matematica.
(a) Ne gandim asa.
*Panta* graficului functiei date, cea ce depinde de parametrul a, este (a-3).
Acest numar este:
- negativ daca a < 3, caz in care functia descreste si pentru valori mari ale lui x tinde la minus infinit,
- zero daca a = 3, caz in care functia este constanta, egala cu 2, nu e bine pentru (a)
- pozitiv daca a > 3, caz in care functia creste si pentru valori mari ale lui x tinde la plus infinit.
Pentru inceput rog a se raspunde la urmatoarele intrebari:
(a1) care cazuri intra in discutie pentru solutia de la (a)?
(a2) care este valoarea functiei in 1, la marginea intervalului ( 1, +oo ) care intervine in problema?
lui x tinde la minus infinit,