[Citat] Buna seara!
Asa cum spuneam aseara in postarea initiala "incercarea moarte n-are", nici nu-mi vine sa cred! am intalnit oameni minunati, de toata isprava, multumesc din suflet!
Sunt parinte, asa cum am zis de la bun inceput, vreau sa-mi ajut copila, nu am posibilitati s-o pregatesc in particular si atunci incerc sa folosesc mijloacele pe care le am la indemana..
In primul mesaj (pe care l-am postat ieri), am specificat ca nu stiu cum se insereaza simbolurile matematice, insa daca-mi explica cineva, grea de cap nu sunt, prind repede
Imi cer scuze daca am ingreunat in vreun fel lucrurile, promit sa nu se repete!
Cu stima,
|
Draga mama de fata fericita,
nu este chiar nici o problema, rugamintea mea de tiparit cat se poate de "frumos" se adreseaza in primul rand celor ce posteaza solutiile. Cu timpul, cei ce cer solutiile tiparesc chiar mai bine. De exemplu, postarea initiala se tipareste asa:
[equ ation]
1. Fie $a,b>0$.
Daca media aritmetica, media geometrica si armonica a numerelor reale $a$ si $b$ reprezinta lungimile laturilor unui triunghi dreptunghic,
atunci sa se demonstreze ca $a/b = \sqrt 5-2$ sau $a/b = 2+\sqrt 5$.
\bigskip
2. Demonstrati ca numarul $2+2\sqrt 3$
nu poate fi patratul unui numar real de forma $a+b\sqrt 3$,
unde $a,b\in\Q$ .
\bigskip
3. Determinati numerele reale $x$ si $y$ pentru care avem
$$
x^2 + y^2 + x -\sqrt3 y + 1 = 0\ .
$$%
\bigskip
4. Sa se determine $x,y\in\R$ stiind ca
$$
x^2 + 10x + y^2 - 6x + 34 = 0\ .
$$%
[/equ ation]
Foarte putine schimbari de marcare a textului sunt necesare fata de postarea initiala. Si atunci arata asa, daca scoatem gaura din [equ ation]:
Acel bloc [equ ation] (fara gaura) vine in masca cu postarea printr-un clic pe acel buton [LATEX] .
Este in orice caz usor.
Va scriu aceste lucruri din urmatorul motiv:
Este bine ca fiecare elev sa deprinda aceste lucruri din timp si sa tipareasca exercitiile importante (mate, fizica, literatura...) in fisiere pe care sa le administreze pe propriile puteri. Pregatirea pentru orice examen este simpla, pentru ca propriul material scris in propriul mod de gandire se asimileaza imediat. Pe aceasta pagina se poate copia de exemplu...
Exista o rubrica in care se poate tipari si incerca,
http://www.pro-didactica.ro/forum/index.php?forumID=24
fiecare isi da drumul la un nou "subiect" si incearca pana se compileaza,
si instructiuni de tiparit care pot fi folosite drept referinta:
http://www.pro-didactica.ro/forum/index.php?forumID=24&ID=311
si jocul cu tiparitul se intelege foarte repede.
LaTeX se poate instala si pe propriul computer, pe o masina linux este foarte simplu, pe una MS probabil ca e bine sa se instaleze MiKTeX,
http://miktex.org/download
Am avut in ultima vreme un foarte mare succes in randul elevilor la propagat TeX-ul, cand am pomenit faptul ca se pot genera foarte usor fituici de calitate ireprosabila.
De exemplu, nu fac decat sa copiez:
Poezia normala si poezia fituica:
Si acum, pentru a intelege ce este latex-ul si ce este tipografia, va rog sa folositi rescalarea / marirea (probabil ca folosind Control + rulare-Mouse2...) paginii in navigatorul internet...