Buna crinutza
Eu cred ca problema ta se poate rezolva astfel:
1)Greutatea corpului reprezinta de fapt o forta care tinde sa traga corpul in jos.
Pe plan aceasta forta(greutatea)se descompune in doua componente
componenta perpendiculara pe plan si una paralela cu planul,Se formeaza pe plan un triunghi dreptunghic care are un varf la mijlocul corpului ,ipotenuza orientata in jos spre pamant iar catetele acestui triunghi sant una paralela cu planul si cealalta perpendiculara pe plan.
In triunghiul astfel format cateta care este paralela cu planul inclinat este egala cu ipotenuza (adica greutatea corpului)inmultita cu sinusul unghiului opus.Notam acest unghi cu alfa.
Acest unghi are laturile perpendiculare pe planul inclinat deci marimea sa este egala cu unghiul de inclinare al planului.
Atunci putem scrie ca sin (alfa) = inaltimea planului(cateta opusa)supra ipotenuza(lungimea inclinata a planului)=2/5
Pentru a trage in sus pe plan corpul noi trebuie sa invingem forta care trage corpul in jos datorita greutatii sale.Ambele aceste forte sant paralele cu planul.
Deci noi trebuie sa tragem corpul cu o forta egala cu greutatea corpului(adica 600 N)inmultita cu sin(alfa)=(600x2)/5= 240 Newtoni.
2)Daca forta de frecare este egala cu 100 Newtoni atunci noi trebuie sa o invingem si deci pe langa forta de 240 Newtoni sa mai adaugam si aceasta forta deci forta totala de tractiune este egala cu 240+100=340 Newtoni.