Autor |
Mesaj |
|
Baza unei piramide este un triunghi dreptunghic isoscel cu ipotenuza de lungimea "a " fiecare muchie laterala a piramidei este congruenta cu ipotenuza triunghiului din baza . Sa se afle:
a) volumul piramidei;
b) aria laterala a piramidei unghiul dintre planul bazei si muchia laterala de la unghiul drept .
|
|
[Citat] Baza unei piramide este un triunghi dreptunghic isoscel cu ipotenuza de lungimea "a " fiecare muchie laterala a piramidei este congruenta cu ipotenuza triunghiului din baza . Sa se afle:
a) volumul piramidei;
b) aria laterala a piramidei unghiul dintre planul bazei si muchia laterala de la unghiul drept . |
- Folosesti reciproca teoremei celor trei perpendiculare si faptul ca inaltimea in triunghiul isoscel este si mediana;
- Apoi piciorul inaltimii piramidei este intersectia mediatoarelor bazei, adica centrul cercului circumscris bazei, care este chiar.....
--- C.Telteu
|
|
[Citat]
[Citat] Baza unei piramide este un triunghi dreptunghic isoscel cu ipotenuza de lungimea "a " fiecare muchie laterala a piramidei este congruenta cu ipotenuza triunghiului din baza . Sa se afle:
a) volumul piramidei;
b) aria laterala a piramidei unghiul dintre planul bazei si muchia laterala de la unghiul drept . |
- Folosesti reciproca teoremei celor trei perpendiculare si faptul ca inaltimea in triunghiul isoscel este si mediana;
- Apoi piciorul inaltimii piramidei este intersectia mediatoarelor bazei, adica centrul cercului circumscris bazei, care este chiar..... |
Nu prea am inteles cum as putea sa o rezolv , dar stiu care ar trebui sa fie raspunsul . Daca ati putea va rog sa-mi ajutati la rezolvarea acestei probleme si totodata sa-mi lamuriti pas cu pas cum se face .
|
|
Sa incercam impreuna, pas cu pas.
Deoarece urasc numitorii, propun sa luam "a" a fi 2u, ma descurc mai bine cu acel 2.
Sa desenam mai intai baza, pe care o notez cu ABC.
A este varful cu unghiul drept, lui i se opune ipotenuza BC de lungime a = 2u.
Catetele AB si BC, de lungime egala, sunt de lungime
u.radical(2) .
Bun, acum desenam un triunghi echilateral VBC cu VB = VC = BC = 2u si luam varful V incat sa avem in plus si VA = 2u, aceeasi lungime.
Sa notam cu M mijlocul ipotenuzei BC.
E o idee buna, avem prea multa simetrie fata de planul VAM.
Si acum, pentru inceput, care sunt lungimile laturilor triunghiului VAM (in functie de u) ? (De fapt ne intereseaza unghiurile. De fapt e bine sa comparam VAM cu...)
--- df (gauss)
|