[Citat] Am de determinat f:R cu valori in R daca f(f(x))=x+2
multumesc |
Ia citeste cu atentie textul f(f(x)) trebuie sa dea x+2, nu x+4 cum ti-a dat tie.
Deci functia ta nu e buna.
Si, de unde ai dedus ca solutia e UNICA????? Cine iti garanteaza asta?
Faci o gafa de logica.
Rezolvari din astea, bazate pe "ghicirea unei solutii particulare, desi nu stim cate solutii are problema sau daca solutia e unica", sunt chestii de moment, daca schimbam putin datele problemei, nu stiu daca mai putem ghici.
Ia de exemplu f(f(x))=4x-3. Ia ghiceste tu solutia!!
Si, sa vezi "surpriza", aici exista chiar 2(doua) functii de gradul intai care verifica cerinta!
)
Deci in general solutia nu este unica!!
"Metoda" cu ghicirea, chiar daca a mers aici(a mers si nu prea, ca solutia ta nu e buna, trebuie f(x)=x+1, nu x+2), nu valoreaza 2 bani in general.
Mie imi plac solutiile simple, dar pana la punctul in care devin incomplete, insuficient argumentate sau chiar gresite. Ca elevii sunt "cei mai buni" la gasit astfel de solutii "simple".
Cand se cere "determinati functiile cu proprietatea cutare" noi trebuie sa gasim TOATE functiile cu acea proprietate, nu observam una singura si gata am incheiat problema. DACA SUNT SI ALTELE?????????? Cui le lasam???
Eu as da o nota mai mare unui elev care INTELEGE ca pot fi mai multe solutii la o problema, dar nu gaseste nici una, decat unui elev care imi ghiceste o solutie particulara dintr-o intamplare si zice ca aia e singura.
Pentru ca in definitiv conteaza logica corecta, asta doreste sa formeze matematica, nu sa surprinda faptul ca, printr-o intamplare fericita, un elev a ghicit o solutie la o problema. Aia e total nerelevant.