Autor |
Mesaj |
|
Fie functia f:[0,30] ->R , f(x)= -(x^2/40)+ (3/4)x +20.
a) Sa se traseze graficul functieif .
b) Sa se hasureze subgraficul functiei f .
c) Sa se determine aria (in metri patrati) a unui lot de pamint de forma subgraficului functiei f .
d) Sa sse determine costul acestui lot , daca se stie ca pretul unui ar de pamint este de 30 mii lei .
|
|
Care este de fapt problema?
Sa incercam impreuna.
Avem o functie de gradul doi. Ne asteptam sa avem doua radacini (pe intreaga axa reala), doua puncte de anulare, care sunt acestea? Trebuie aplicata doar o formula.
Apoi mai vedem.
--- df (gauss)
|
|
[Citat]
Sa incercam impreuna.
Avem o functie de gradul doi. Ne asteptam sa avem doua radacini (pe intreaga axa reala), doua puncte de anulare, care sunt acestea? Trebuie aplicata doar o formula.
Apoi mai vedem. |
V(-3(9/16) ; 20(3/4) )
|
|
[Citat]
[Citat]
Sa incercam impreuna.
Apoi mai vedem. |
V(-57/16 ; 83/4 ) |
|
|
Nu stiu cine este V-ul si ce reprezinta.
Rog a se face si cu de la sine putere propozitii, ca sa putem comunica cumva.
Am cerut radacinile doar pentru a vedea ca ne aflam intre ele pe intervalul [0, 30 ] . Deci functia este strict pozitiva pe [0,30]. Ea arata cam asa:
Care integrala calculeaza aria dintre grafic si axa Ox pe intervalul [0,30] si care este valoarea acestei integrale?
Nota: Avand in vedere ca suntem cu nivelul dincolo de clasa a XII-a, incercarea de a tipari in LaTeX ne salveaza multe probleme de inteles formulele.
Se invata usor, exemple sunt nenumarate pe http://www.pro-didactica.ro/forum/index.php?forumID=24&ID=311
--- df (gauss)
|
|
V - valoarea maxima
|
|
sincera sa fiu nu prea inteleg graficul ... stiu ca ar trebui sa obtinem o parabola , dar problema e cu datele la grafic . Dupa cite stiu si am vazut ca pe axa Ox avem 0 si 30 , dar pe axa Oy cam nu inteleg ce sa pun (presupun ca ar trebui valoarea maxima ... nu-i asa?) A-ti putea va rog sa ma ajutati sa inteleg mai bine ? Multumesc
|
|
|
|
[Citat] V - valoarea maxima |
Si cum s-a obtinut valoarea maxima?
Daca luam
a = -1/40
b = +3/4
c = +20
in forma generala a unei functii polinomiale de gradul doi
a x² + b x + c
in ce punct se ia maximul / minimul (adica varful) si care este acel punct in cazul nostru?
--- df (gauss)
|
|
Valoarea maxima -
V=(-(b/2a{) ; -delta/4a)
|
|
|