Autor |
Mesaj |
|
Salutare!
As dori sa aflu cum se rezolva problemele de urmatorul tip: Aflati perioada principala a functiei f:IR -> IR, f(x) = 2sinx + sin3x.
Tot ce stiu este ca o functie are o perioada principala T <=> f(x) = f(x+T). Am incercat sa aduc la o forma mai simpla functia, si sa ma folosesc de faptul ca functia sin are perioada principala 2pi, insa nu am prea reusit.
Multumesc anticipat !
|
|
[Citat] Salutare!
As dori sa aflu cum se rezolva problemele de urmatorul tip: Aflati perioada principala a functiei f:IR -> IR, f(x) = 2sinx + sin3x.
Tot ce stiu este ca o functie are o perioada principala T <=> f(x) = f(x+T). Am incercat sa aduc la o forma mai simpla functia, si sa ma folosesc de faptul ca functia sin are perioada principala 2pi, insa nu am prea reusit.
Multumesc anticipat ! |
Perioada principala - daca exista - este (pentru o functie periodica) cea mai mica dintre perioadele pe care le are functia data.
In cazul de faza, 2 pi este o perioada, deoarece cei doi termeni au aceasta perioada.
Desenam atunci functia data pe [0,2pi] :
Se poate sa avem o perioada mai mica?
De ce nu?
Cum argumentam acest lucru riguros?
--- df (gauss)
|
|
[Citat] Perioada principala - daca exista - este (pentru o functie periodica) cea mai mica dintre perioadele pe care le are functia data. |
Deci la 2sinx avem perioada T=2*pi iar la sin3x avem perioada 2pi/3 ? (pentru ca 3 * 2pi/3 = 2pi) Sau dezvoltam sin3x si atunci avem 5sinx + 4sin^3(x) si ramanem doar cu perioada 2pi ? [Citat]
Se poate sa avem o perioada mai mica?
De ce nu?
Cum argumentam acest lucru riguros? |
In functie de raspunsurile la cele doua intrebari de mai sus, cred ca as putea sa raspund si la acestea (cu toate ca tind sa cred ca mai mica decat 2*pi nu avem). Cum demonstrez asta.....partea a 2-a....Nu am mai lucrat astfel de probleme si nu stiu ce rezultate sa anticipez, de aceea imi e putin mai greu.
|
|
f este periodic? dac?
astfel încât
adic?
(În cele ce urmeaz? toate egalit??ile trebuie s? aib? loc pentru orice x real)
Se transform? diferentele în produse:
Se aplic? formula
pentru
?i se va putea da factor
.
Se ob?ine
Cum func?ia g depinde ?i de x, ea nu se poate anula pentru orice x real.
Rezult? c? factorul care nu depinde de x este 0, adic?
Cea mai mic? perioad? pozitiv? se ob?ine pentru
, deci
--- red_dog
|
|
Multumesc extrem de mult. Am inteles acum cum se rezolva. O greseala pe care am facut-o eu a fost sa scriu 2sin(x+T)+sin(3x+T), nu am inmultit si acel T cu 3 si am dezvoltat apoi parantezele dupa formula lui sin(a+b). (a iesit o mare harababura)
Iti multumesc inca o data pentru explicatia amanuntita in ceea ce priveste aceasta problema. Succes !
|
|
--- df (gauss)
|