Bine ai venit guest

User:
Pass:

[Creare cont]
[Am uitat parola]
iBac = materialul ULTRACOMPLET de pregătire pentru bac la mate. Dacă vrei poţi.
Forum pro-didactica.ro  [Căutare în forum]

Forum » Cereri de rezolvări de probleme » Perioada principala a unei functii
[Subiect nou]   [Răspunde]
[1]
Autor Mesaj
PopAdrian
Grup: membru
26 Sep 2013, 20:19

[Trimite mesaj privat]

Perioada principala a unei functii    [Editează]  [Citează] 

Salutare!
As dori sa aflu cum se rezolva problemele de urmatorul tip: Aflati perioada principala a functiei f:IR -> IR, f(x) = 2sinx + sin3x.
Tot ce stiu este ca o functie are o perioada principala T <=> f(x) = f(x+T). Am incercat sa aduc la o forma mai simpla functia, si sa ma folosesc de faptul ca functia sin are perioada principala 2pi, insa nu am prea reusit.

Multumesc anticipat !

gauss
Grup: Administrator
22 Sep 2013, 15:12

[Trimite mesaj privat]

[Citat]
Salutare!
As dori sa aflu cum se rezolva problemele de urmatorul tip: Aflati perioada principala a functiei f:IR -> IR, f(x) = 2sinx + sin3x.
Tot ce stiu este ca o functie are o perioada principala T <=> f(x) = f(x+T). Am incercat sa aduc la o forma mai simpla functia, si sa ma folosesc de faptul ca functia sin are perioada principala 2pi, insa nu am prea reusit.

Multumesc anticipat !

Perioada principala - daca exista - este (pentru o functie periodica) cea mai mica dintre perioadele pe care le are functia data.

In cazul de faza, 2 pi este o perioada, deoarece cei doi termeni au aceasta perioada.
Desenam atunci functia data pe [0,2pi] :

Se poate sa avem o perioada mai mica?
De ce nu?
Cum argumentam acest lucru riguros?

---
df (gauss)
PopAdrian
22 Sep 2013, 15:36

[Trimite mesaj privat]

[Citat]
Perioada principala - daca exista - este (pentru o functie periodica) cea mai mica dintre perioadele pe care le are functia data.

Deci la 2sinx avem perioada T=2*pi iar la sin3x avem perioada 2pi/3 ? (pentru ca 3 * 2pi/3 = 2pi) Sau dezvoltam sin3x si atunci avem 5sinx + 4sin^3(x) si ramanem doar cu perioada 2pi ?

[Citat]

Se poate sa avem o perioada mai mica?
De ce nu?
Cum argumentam acest lucru riguros?

In functie de raspunsurile la cele doua intrebari de mai sus, cred ca as putea sa raspund si la acestea (cu toate ca tind sa cred ca mai mica decat 2*pi nu avem). Cum demonstrez asta.....partea a 2-a....Nu am mai lucrat astfel de probleme si nu stiu ce rezultate sa anticipez, de aceea imi e putin mai greu.

reddog
22 Sep 2013, 17:52

[Trimite mesaj privat]

f este periodic? dac?
astfel încât

adic?

(În cele ce urmeaz? toate egalit??ile trebuie s? aib? loc pentru orice x real)

Se transform? diferentele în produse:

Se aplic? formula
pentru

?i se va putea da factor
.
Se ob?ine

Cum func?ia g depinde ?i de x, ea nu se poate anula pentru orice x real.
Rezult? c? factorul care nu depinde de x este 0, adic?

Cea mai mic? perioad? pozitiv? se ob?ine pentru
, deci

---
red_dog
PopAdrian
22 Sep 2013, 18:02

[Trimite mesaj privat]

Multumesc extrem de mult. Am inteles acum cum se rezolva. O greseala pe care am facut-o eu a fost sa scriu 2sin(x+T)+sin(3x+T), nu am inmultit si acel T cu 3 si am dezvoltat apoi parantezele dupa formula lui sin(a+b). (a iesit o mare harababura)

Iti multumesc inca o data pentru explicatia amanuntita in ceea ce priveste aceasta problema. Succes !

gauss
Grup: Administrator
26 Sep 2013, 20:19

[Trimite mesaj privat]

---
df (gauss)
[1]

Legendă:  Access general  Conţine mesaje necitite  47559 membri, 58582 mesaje.
© 2007, 2008, 2009, 2010 Pro-Didactica.ρ