[Citat] Buna ziua
Va rog sa imi spuneti daca putem spune ca numarul zero este un numar par si in acelasi timp este si oarecare.
Adica gresesc eu daca spun ca numarul zero este oarecare?
Cu alte cuvinte daca putem considera ca numerele pare sunt incluse in multimea numerelor oarecari, il putem cataloga atat ca par cat si ca oarecare?
multumesc! |
Cred ca intrebarea de fata, asa cum este pusa, depinde mult de o discutie la clasa. Lucrurile stau cam asa.
Numerele 0,2,4,6,... sunt numere naturale pare.
Toate numerele naturale este bine sa le numim naturale. (Acel "oarecare" nu este bine venit. Daca vorbim despre numere naturale, sa le numim naturale. Altfel cineva ca mine intra la banuieli, cele mai "generale" numere din liceu sunt probabil cele complexe, asadar ma gandesc ca 0 este un numar complex si cadrul este largit si neclar.)
Numerele 0,2,4,6,... sunt printre numerele
0,1,2,3,4,5,6,...
deci sunt naturale.
Putem sa spunem fara probleme ca 0 este un numar (natural) par.
(Si ca 0 este un numar natural.)
Care este originea acestei discutii "birocratice"? (Adica de terminologie matematica, o problema care se leaga de cum numim lucrurile, nu cum le rezolvam. Pentru a intelege diferenta, sa ne uitam la orice discutie politica de la televizor. Daca cineva ar stabili un cadru clar, am putea apoi sa incercam sa sa punem probleme, sa cautam strategii si sa luam decizii sau sa urmarim despre ce este vorba. Dar cum nici un post nu face asa ceva, fiecare vorbeste despre altceva folosind aceleasi cuvinte. Cam asa se intampla si in cazul de fata. Cuvantul "oarecare" are un sens pentru filozofi, ei ii zic sensului ales "common sense" in romana cand apeleaza un astfel de "cuvant nou", dar el mai mult incurca pentru ca simtul meu comun nu stie care latura a sensurilor sa o ia. In matematica exista din fericire un limbaj strict. Sa il folosim asadar.)