Vom incepe prin definirea functiei F(t), functie ce reprezinta sfertul unei elipse de semiaxe Ymax,b din cadranul al treilea.
Ne vom imagina elipsa in reperul YOZ.
Ecuatiile canonice ale unei elipse cu centrul in origine este
Dupa cum am spus, F(y) reprezinta doar acel sfert de elipsa din cardranul al III-lea. Deci:
Parabola P transleaza in lungul acei OY cu viteza V=ct. Asadar
DEFINIREA FUNCTIEI G(t):
Dupa cum am spus, G(t) este o parabola, ce isi are varful in punctul (-(X10-X1f),Ymax).
vom scrie forma generala a unei parabole in planul XOY
Impunem conditiile:
Dupa rezolvarea acestui sistem, si inlocuirea lui y cu y=v*t, obtinem:
Dupa cum am spus in enunt, varful parabolei in timpul translatiei, va apartine in permanenta planului YOZ ceea ce inseamnca ca la timpul t
Acum trecem la determinarea parabolei P la timpul t(parabola se va afla la acest moment pe planul Y=V*t).
Este evident ca;
Sper ca este destul de clar pana aici.Voi trece in continuare la rezolvarea cerintelor:
----------------------------------------
1.Coordonatele unui punct M(Xm,Ym,Zm) de pe suprafata generata de traiectoria parabolei;
Dupa cum se vede, la timpul t, x are un anumit interval din care poate lua valori si anume
.Deci
,
unde
, rezulta
2.Aria suprafetei generate de catre traiectoria parabolei
Y=V*t =>
=>dY=V*dt,
Deci
In rest este calcul integral.
3.Volumul cuprins intre planul XOZ, planul XOY, planul Y=Ymax si suprafata
4.Fie o dreapta ce initial se confunda cu axa OX. Aceasta dreapta va efectua o miscare de roto-translatie: rotatia fiind in jurul axei OY(sensul fiind de la versorul i catre versorul k) cu viteza unghiulara
, iar translatia fiind in lungul axei OY cu viteza
--->4.1 Coordonatele unui punct N de pe curba rezultata in urma intersectiei cu suprafata generata in urma traiectoriei parabolei P.