La nivelul clasei a VIII-a mi se pare cam exagerata cererea de rezolvare.
Desigur ca se poate da o solutie care sa nu depaseasca nivelul, cel putin in ceea ce avem de-a face cu posibilitatea de parcurgere a solutiei pas cu pas, dar maturitatea matematica necesara pentru a scrie aceasta solutie este mult peste nivelul clasei a VIII-a.
O sa mai scriu cateva lucruri nematematice, cer scuze...
Este bine de stiut ca in matematica exista procedee standard de rezolvare a inegalitatilor.
Un elev de clasa a VIII-a sau a IX-a are doua sanse.
Fie invata cat se poate de multe trucaje si moduri de invartire - este cazul meu,
fie incearca de pe a IX-a sa vada cum merge masinaria generala de calculare de minime / maxime, cuvinte cheie: derivare si gasire de puncte de minim maxim (local) prin rezolvarea de ecuatii.
Fara indoiala, ambele directii merita atentie, dar pentru formatia matematica conteaza mai mult intelegerea analizei si a metodei care merge cat mai general. Indemanarea de repunere pe pagina a formulelor este de asemenea importanta, ca exprienta matematica. Este ceea ce se invata acum cel mai bine in Romania din Gazeta.
Solutia de mai sus este excelenta.
O putem in primul rand urmari la nivel de clasa a IX-a fara probleme, ea vine si cu explicatia pentru acea prima si ultima spargere in doua bucati care au maximul separat in acelasi punct. Excelent. Insa in spatele acestei solutii este o experienta mare legata de inegalitati. Daca este vorba de dat doar o solutie, da, cele de mai sus sunt o solutie, dar daca ne uitam doar asa nu devine clar cata munca si experienta e in spatele solutiei.
Deoarece eu sunt un algebrist mai mult (sau mai putin), am cautat si eu solutia simpla, dar nu am gasit-o de asa natura incat sa o pot prezenta simplu.
Asadar am dat solutia naturala pe care orice elev de clasa a XI-a ar fi dat-o.
Bun, incerc sa dau acum solutia pe care nu am dat-o. Trec la LaTeX.
In cazul de fata, este bine sa se vada imaginea de ansamblu.
Aici sunt doua solutii de clasa a VIII-a, ambele usor de inteles, dar greu de gasit in cazuri similare (in care exista o solutie asemanatoare).
Este nevoie de multa ingeniozitate (pentru cealalta solutie oricum! eu nu as fi putut-o gasi) si pe clasa a IX-a toata priceperea si toata indemanarea devin ``perimate'', deoarece solutia bruta este intotdeauna usor de gasit si aproape preplanificata...