Autor |
Mesaj |
|
Fie A,B?M2(C) astfel incat AB=O2. Sa se demonstreze ca det(A+B)^n=det(A^n+B^n), oricare ar fi numarul n?1 natural.
La solutii precizeaza prima data ca "Daca A este matrice inversabila, din AB=O2 rezulta B=O2 si cerinta este imediata". Pana aici e clar, am inteles.
Apoi baremul merge pe presupunerea ca "detA=detB=0"...ok pana aici. Au tratat un caz particular, dar nu scrie nicaieri de un caz general. Mi-ati putea detalia o solutie mai clara sau sa ma directionati spre un link sau o gazeta ( gazeta sa fie dupa ianuarie 2012, din 2011 nu am ). Multumesc
--- Respecta si vei fi respectat
|
|
[Citat]
Apoi baremul merge pe presupunerea ca "detA=detB=0"...ok pana aici. Au tratat un caz particular, dar nu scrie nicaieri de un caz general. Multumesc |
Ce caz particular vede?i aici? Sunt 2 cazuri: fie una din matrici e inversabila, fie nu. Amândou? sunt tratate. Ce nu e clar?
|
|
Nu mi-e clar de unde a reiesit cazul "detA=detB=0". Prima data au zis ca una din ele e inversabila, am inteles. Dar dupa aia au trecut direct la "detA=detB=0", de care nu imi dau seama de unde reiese. Reiese cumva din faptul ca AB=O2?
|
|
Da, deoarece det(AB)=detA*detB.
Cred c? ar trebui s? v? uita?i mai întâi la teorie, într-un manual de clasa a 11-a, ?i apoi s? v? apuca?i de probleme de concurs.
|
|
Multumesc de lamuriri. Teoria o descopar rezolvand probleme si punand intrebari. Notez formulele si ceea ce descopar intr-un caiet separat Daca m-as axa doar pe teorie sa o stapanesc bine si sa nu descopar cele mai ascunse metode ale problemelor cu matrici, degeaba m-as pregati inainte, intrucat nu as face fata la olimpiada. Va multumesc din nou si de asemenea FELICITARI pentru ceea ce faceti pe acest site. Am citit pe un site despre dvs si sunt uimit ca va petreceti timpul ajutand elevi/studenti.
|
|
[Citat] Teoria o descopar rezolvand probleme si punand intrebari. Notez formulele si ceea ce descopar intr-un caiet separat Daca m-as axa doar pe teorie sa o stapanesc bine si sa nu descopar cele mai ascunse metode ale problemelor cu matrici, degeaba m-as pregati inainte, intrucat nu as face fata la olimpiada. |
De curiozitate, ti-a mers vre-odata (ma refer daca intr-o anumita clasa ai obtinut rezultate bune la ONM, folosind aceasta "tehnica" de invatat)? :D
|