Autor |
Mesaj |
|
1.Un sistem de corpuri cu masele m ,respectiv 4m,legate intre ele cu un fir inextensibil si de masa neglijabila,se deplaseaza pe o suprafata orizntala sub actiunea unei forte F.care actioneaza pe directie orizontala asupra unuia dintre corpuri.Acceleratia sistemului este a<F/5m.In aceasta situatie se paote afirma cu certitudine ca:
forta se exericta supra corpului de masa m
forta se exircita asupra corpului de masa 4m
intre corpuri si suprafata orinzontala exista frecari /nu exista frecari
2.Un muncitor ridica un corp de masa 50 kg folosindu-se de un scripete.El trage de o sfaora cu o forta de 600N ridicand corpul pe o distanta d=3m.Prin comparatie cu valoarea lucrului mecanic efectuat de muncitor,val energiei potelntiale castigata de corp este:
aceeasi
cu 300 J mai mare/cu 300j mai mica/cu 150j mai mare.
3.Un corp de masa m si viteaza v.Un alt corp de masa 3m si viteza 2v.Asupra lor incepe sa actioneze forte identice.In sens invers vitezei,care determina oprirea lor.DAca al diolea corp se opreste dupa un interval de timp delta t,atunci primul se opreste dupa un interval de timp....
4.O scandura este lansata pe o suprafata cu viteza v orientata pe lungimea ei,de pe gheata(frecarea este neglij) si patunde partial pe asfalt,oprindu-se din cauza frecarii.Viteza cu care care trb lansata o scandura din acelasi material dar de doua ori mai lunga,pt a patrunde pe asfalt pe aceeasi dinstanta ca si prima este:2v ;v radical din 2;v radical din 2/2 v/2
5.Asupra unui corp de masa m= 0.3 kg actioneaza o foarta rezultanta constanfa F pe directia si in sensul vit initiale.Intr-un interval de timp delta t=2 s,variantia vitezei corpului este de 6 m/s.Val fortei F este:
6.Un snur moale de lungime l si masa m trebuie urcat complet pe un plan inclinat cu unghiul alfa ,frecarea fiid neglijabila,lucru mecanic necesar este:
--- d
|
|
[Citat] 1.Un sistem de corpuri cu masele m ,respectiv 4m,legate intre ele cu un fir inextensibil si de masa neglijabila,se deplaseaza pe o suprafata orizntala sub actiunea unei forte F.care actioneaza pe directie orizontala asupra unuia dintre corpuri.Acceleratia sistemului este a<F/5m.In aceasta situatie se paote afirma cu certitudine ca:
forta se exericta supra corpului de masa m
forta se exircita asupra corpului de masa 4m
intre corpuri si suprafata orinzontala exista frecari /nu exista frecari |
Rog a se plasa spatii libere dupa fiecare punct si dupa fiecare virgula, altfel citirea este cu mult ingreunata.
Sa incercam sa intelegem partea cu fizica.
Legam doua carucioare unul de altul cu o funie inextensibila, asa e cel putin reclama, unul din carucioare are 50kg, celalalt 200kg.
Daca tragem cu toata forta de caruciorul mai usor, se poate sa miscam "sistemul" mai usor / mai repede (in directia tragerii) dacat daca tragem de caruciorul mai greu?!
Cum stau lucrurile de exemplu daca firul are lungimea de 0.01 mm?
Si F/5m este cumva F / (5m) ?
Daca da, parantezele trebuie puse.
Daca nu, avem probleme cu unitatile de masura.
In ambele cazuri avem probleme cu depunctarea.
--- df (gauss)
|
|
Pai de ce avem problema cu unitatile.In problema zice ca a<F/(5*m);noi stim ca F=m*a=) a=F/m.Adica spre exmplu: avem un carucior de 5 kg ,celalalt de 20 de kg si tragem cu o forta F de 10 N ,si problema ne asigura ca acceleratie sistemului este a<10/25 =a<2.5 m/s la patrat.
Si nici eu nu stiu raspunsul la intrebare ,daia am si postat-o,teoretic putem trage de amandoua insa nu stiu de care trb sa tragem )
--- d
|
|
5.Asupra unui corp de masa m= 0.3 kg actioneaza o foarta rezultanta constanfa F pe directia si in sensul vit initiale.Intr-un interval de timp delta t=2 s,variantia vitezei corpului este de 6 m/s.Val fortei F este:
Problema 5 am rezolvat-o:
am zis ca F=m*a (masa o avem deci trb sa calculam a)
delta v =6=) v1-v0=6==) v1=v0+6
Si stim formula miscarii in MRUV:
V1=v0 +at
v0+6=v0 +at =) a=3 m/s la patrat ==) f=0.9 N
--- d
|
|
[Citat] Pai de ce avem problema cu unitatile.AICI AR FI BUN UN SPATIU LIBER...In problema zice ca a<F/(5*m);noi stim ca F=m*a=) a=F/m. |
Avem problema cu unitatile daca nu punem parantezele.
In acest caz, fara paranteze, chiar si in fizica
F/5m
se intelege ca F/5 totul inmultit cu m.
Este clar sper ca avem probleme cu unitatile.
--- df (gauss)
|
|
[Citat]
Si nici eu nu stiu raspunsul la intrebare ,LOC BUN DE LASAT UN LOC LIBERdaia am si postat-o,teoretic putem trage de amandoua insa nu stiu de care trb sa tragem ) |
Daia este o localitate langa Sighisoara?
Problema nu este daca stim sau nu stim raspunsul la intrebare.
Problema este intelegerea fizica a sistemului.
Daca cele doua corpuri sunt legate cu cablu, intins si inextensibil si tragem pe directia in care este intins cablul, atunci sistemul de doua carucioare de mase
m si 4m
se comporta ca un singur carucior (cu 8 roti probabil) de masa
m + 4m = 5m .
Daca aceste lucruri sunt clare, putem deja invalida doua din propozitiile pe care probabil ca trebuia sa le bifam sau nu.
Ne legam de a treia.
Daca forta F actioneaza intr-o lume fara frecare pe un corp / sistem de masa (4m+m) = 5m, unde m nu este unitatea de masura a lungimilor, care este acceleratia pe care o primeste sistemul?
Dar daca avem o lume cu frecare?
--- df (gauss)
|
|
[Citat]
3. Un corp de masa m si viteaza v.
Un alt corp de masa 3m si viteza 2v.
Asupra lor incep sa actioneze forte identice.
In sens invers vitezei / vitezelor,
forte care determina oprirea (corpuri)lor.
Daca al doilea corp se opreste dupa un interval de timp t,
atunci primul se opreste dupa un interval de timp....
|
Da!
(M-am concentrat asupra prezentarii. Lucru care este ceva mai important decat solutia, tot asa cum intr-o teza la fizica este bine sa aratam intai ca stim sa scriem in limba romana.)
--- df (gauss)
|
|
[Citat]
3. Un corp de masa m si viteza v.
Un alt corp de masa M = 3m si viteza V = 2v.
Daca al doilea corp se opreste dupa un interval de timp Delta T,
|
Nota:
Din punct de vedere fizic se poate argumenta si "altfel", argumentarea devine transparenta (pentru mine) doar dupa scrierea de formule.
Sa ne uitam de exemplu la ultima formula.
Sa zicem ca o avem asa cum e...
v - (F/m) Dt = 0 .
Daca deodata miscam din v, proportional, il marim pe v de doua ori, deci scriem 2v - (F/m) Dt ...
si nu punem nici un egal, atunci daca vrem sa scriem totusi ceva, cu un egal undeva, trebuie sa oblojim astfel: 2v - (F/m) 2Dt = 0 .
Gandirea fizica merge astfel.
Daca viteza se dubleaza, trebuie sa treaca timp dublu. Avem o proportionalitate directa intre viteza si timpul de oprire in conditiile problemei.
La fel, putem incerca sa inseram un doi in acea masa.
Comparam
v - (F/m) Dt = 0 .
v - (F/ 2m) Dt ...
si incercam sa oblojim si vedem de asemenea ca avem o directa proportionalitate...
Deja, putem sa spunem ce se intampla cu factorul cu care se schimba timpul de oprire cand trecem de la un corp la celalalt. Intelegerea proportionalitatii (care poate fi fie directa, fie inversa) in fizica de liceu este foarte importanta, multe lucruri depind liniar unele de altele.
Legaturile si simtul fizic se formeaza in acest mod foarte bine.
Nota:
M-am straduit sa gasesc o notatie care sa faca clara paralelitatea:
v, m, a pe de o parte,
V, M, A pe de alte.
Ar fi fost poate mai buna una cu indici, dar tiparitul este si asa greu destul.
Dupa cum se vede, tiparirea solutiei incat sa fie cat de cat inteligibila ia ceva mai mult timp decat tiparirea enuntului. Este o venire in intampinarea celui ce citeste scrierea in limba romana, fara prescurtari si cat se poate de ordonat a enuntului... In plus este parte de respect.
--- df (gauss)
|
|
[Citat]
[Citat]
Si nici eu nu stiu raspunsul la intrebare ,LOC BUN DE LASAT UN LOC LIBERdaia am si postat-o,teoretic putem trage de amandoua insa nu stiu de care trb sa tragem ) |
Daia este o localitate langa Sighisoara?
Problema nu este daca stim sau nu stim raspunsul la intrebare.
Problema este intelegerea fizica a sistemului.
Daca cele doua corpuri sunt legate cu cablu, intins si inextensibil si tragem pe directia in care este intins cablul, atunci sistemul de doua carucioare de mase
m si 4m
se comporta ca un singur carucior (cu 8 roti probabil) de masa
m + 4m = 5m .
Daca aceste lucruri sunt clare, putem deja invalida doua din propozitiile pe care probabil ca trebuia sa le bifam sau nu.
Ne legam de a treia.
Daca forta F actioneaza intr-o lume fara frecare pe un corp / sistem de masa (4m+m) = 5m, unde m nu este unitatea de masura a lungimilor, care este acceleratia pe care o primeste sistemul?
Dar daca avem o lume cu frecare? |
Am rezolvat-o.Am presupus ca nu am avea frecari si ar rezulta ca a=F/(5*m),adica contradictie cu ipoteza =) exista frecari
--- d
|
|
[Citat]
[Citat]
3. Un corp de masa m si viteza v.
Un alt corp de masa M = 3m si viteza V = 2v.
Daca al doilea corp se opreste dupa un interval de timp Delta T,
|
Nota:
Din punct de vedere fizic se poate argumenta si "altfel", argumentarea devine transparenta (pentru mine) doar dupa scrierea de formule.
Sa ne uitam de exemplu la ultima formula.
Sa zicem ca o avem asa cum e...
v - (F/m) Dt = 0 .
Daca deodata miscam din v, proportional, il marim pe v de doua ori, deci scriem
2v - (F/m) Dt ...
si nu punem nici un egal, atunci daca vrem sa scriem totusi ceva, cu un egal undeva, trebuie sa oblojim astfel:
2v - (F/m) 2Dt = 0 .
Gandirea fizica merge astfel.
Daca viteza se dubleaza, trebuie sa treaca timp dublu. Avem o proportionalitate directa intre viteza si timpul de oprire in conditiile problemei.
La fel, putem incerca sa inseram un doi in acea masa.
Comparam
v - (F/m) Dt = 0 .
v - (F/2m) Dt ...
si incercam sa oblojim si vedem de asemenea ca avem o directa proportionalitate...
Deja, putem sa spunem ce se intampla cu factorul cu care se schimba timpul de oprire cand trecem de la un corp la celalalt. Intelegerea proportionalitatii (care poate fi fie directa, fie inversa) in fizica de liceu este foarte importanta, multe lucruri depind liniar unele de altele.
Legaturile si simtul fizic se formeaza in acest mod foarte bine.
Nota:
M-am straduit sa gasesc o notatie care sa faca clara paralelitatea:
v, m, a pe de o parte,
V, M, A pe de alte.
Ar fi fost poate mai buna una cu indici, dar tiparitul este si asa greu destul.
Dupa cum se vede, tiparirea solutiei incat sa fie cat de cat inteligibila ia ceva mai mult timp decat tiparirea enuntului. Este o venire in intampinarea celui ce citeste scrierea in limba romana, fara prescurtari si cat se poate de ordonat a enuntului... In plus este parte de respect.
|
Am rezolvat-o si mi-a dat relatie DT=6*Dt.(adica de opreste de 6 ori mai "greu")
Este corect?
--- d
|