Autor |
Mesaj |
|
1+x+x*x+...+x la puterea n=1+n+n(n-1)/2*x(x-1)+...+0
la aceasta relatie am ajuns dupa ce am transformat membrul drept din combinari in numere
--- Lisa
|
|
[Citat] 1+x+x*x+...+x la puterea n=1+n+n(n-1)/2*x(x-1)+...+0
la aceasta relatie am ajuns dupa ce am transformat membrul drept din combinari in numere |
Nu inteleg problema. Avem o identitate de demonstrat sau o ecuatie de rezolvat? Care combinari din membrul drept?
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
[Citat] [Citat] 1+x+x*x+...+x la puterea n=1+n+n(n-1)/2*x(x-1)+...+0
la aceasta relatie am ajuns dupa ce am transformat membrul drept din combinari in numere |
Nu inteleg problema. Avem o identitate de demonstrat sau o ecuatie de rezolvat? |
o ecuatie de rezolvat prin inductie matematica
--- Lisa
|
|
[Citat] [Citat] [Citat] 1+x+x*x+...+x la puterea n=1+n+n(n-1)/2*x(x-1)+...+0
Nu inteleg problema. Avem o identitate de demonstrat sau o ecuatie de rezolvat? |
o ecuatie de rezolvat prin inductie matematica |
initial membrul drept este format dintr-o suma de combinari pe care le-am transformat intr-o suma de nr
--- Lisa
|
|
[Citat] [Citat] [Citat] 1+x+x*x+...+x la puterea n=1+n+n(n-1)/2*x(x-1)+...+0
Hai sa incerc sa ghicesc ecuatia. Este cumva aceasta
?
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
[Citat] [Citat] [Citat] [Citat] 1+x+x*x+...+x la puterea n=1+n+n(n-1)/2*x(x-1)+...+0
? |
nu
1+x+x la puterea a 2 a+...+x la puterea n=1+combinari de n luate cate 1 inmultit cu x+combinari de n luate cate 2 inmultit cu x(x-1)+...+combinari de n luate cate n inmultit cu x(x-1)la puterea n-1(doar x-1 este la puterea n-1)
--- Lisa
|
|
[Citat] [Citat] [Citat] [Citat] [Citat] 1+x+x*x+...+x la puterea n=1+n+n(n-1)/2*x(x-1)+...+0
? |
nu
1+x+x la puterea a 2 a+...+x la puterea n=1+combinari de n luate cate 1 inmultit cu x+combinari de n luate cate 2 inmultit cu x(x-1)+...+combinari de n luate cate n inmultit cu x(x-1)la puterea n-1(doar x-1 este la puterea n-1) |
Pai daca folosesti binomul lui Newton iese totuna ...
--- Un om este puternic atata timp cat rezista punctului sau slab
|
|
[Citat] [Citat] [Citat] [Citat] [Citat] 1+x+x*x+...+x la puterea n=1+n+n(n-1)/2*x(x-1)+...+0
? |
nu
1+x+x la puterea a 2 a+...+x la puterea n=1+combinari de n luate cate 1 inmultit cu x+combinari de n luate cate 2 inmultit cu x(x-1)+...+combinari de n luate cate n inmultit cu x(x-1)la puterea n-1(doar x-1 este la puterea n-1) |
Era mai simplu daca era scris asa de la inceput. Din primul mesaj este imposibil de ghicit aceasta ecuatie. Sper ca acum am inteles-o:
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
da acum este bine
--- Lisa
|
|
Enunt: Sa se demonstreze ca pentru orice x real are loc identitatea:
?
Rezolvare Observam ca x=1 satisface relatia :
Fie acum
. Membrul drept al relatiei se scrie
De aici se foloseste suma termenilor unei progresii geometrice pentru a arata ca aceasta expresie este de fapt membrul stang.
Comentariu: Nu avem neaparata nevoie de inductie, ci doar de binomul lui Newton si de suma primilor n termeni ai unei progresii geometrice. Putem proceda si prin inductie dar rezolvarea este mult mai lunga.
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
inca nu am facut la scoala binomul lui newton
--- Lisa
|