(Rog a se lasa un mic spatiu liber intre T13. si "Sa se..." deoarece dupa acel punct deranjeaza ochiul usor lipirea de "cuvinte".)
[Citat]
T13. Sa se calculeze aria rombului ABCD, daca razele cercurilor circumscrise triunghiurilor ABC si ABD sunt egale respectiv cu R si r. |
Si daca razele nu sunt R si r ce facem?
Mai trebuie sa rezolvam o problema?
(Eu sunt mereu impotriva acestor tipuri de formulare a problemelor. Daca si cu parca nu au ce cauta in enunt. Enunutul trebuie sa separe clar ce se da si ce se cere. Folosirea lui daca imi sugereaza mie un fel de implicatie logica... Dar cei ce scriu manualele si culegerile au alte probleme, ei se dedica deseori "literaturii". Rog elevii sa isi corecteze profesorii la clasa in astfel de cazuri. Intelegerea punctului de fragilitate logica din enunt este foarte important si in viata, un sef trebuie sa spuna clar "trebuie sa faci...", nu "ar fi bine sa faci...", iar cel ce a facut e bine sa spuna clar "am facut..." si nu "daca aveti timp va pot spune ce am facut..." In avocatura si scrierea de contracte, in general in mai multe limbi ale lumii, aceste mici nuante sunt esentiale.)
Sa rezolvam mai bine problema urmatoare, in care sunt bine ancorate darile si cererile.
T13. Se da rombul ABCD,
in care (se da faptul ca) razele cercurilor circumscrise triunghiurilor ABC si ABD sunt egale respectiv cu R si r.
Sa se calculeze aria rombului ABCD (in functie de R si r (daca se poate)).
Notam cu d si e *jumatatile* diagonalelor rombului.
(Cer scuze, d sugereaza ca ar si o intreaga diagonala... dar nu am vrut sa iau e si f.)
Diagonalele au atunci lungimile 2d si 2e.
Lungimea "a" a fiecarei laturi se scoate repede din
a² = d² + e² .
Folosim acum in cele doua triunghiuri cu pricina relatia care leaga
- produsul lungimilor laturilor,
- raza cercului circumscris,
- aria.
Aria S a fiecarui triunghi ... este S = de, aria dreptunghiului cu laturile d si e. Ajunge sa taiem cu foarfeca cele doua triunghiuri dreptunghice... si sa le lipim intr-un dreptunghi.
Dam de
R = ( a.a.2d ) / (4de) si
r = ( a.a.2e ) / (4de) si
Avem doua ecuatii in d si e (dupa ce rescriem a.a = a² = ...)
le rezolvam.
Ce solutie obtinem?
Care este valoarea lui 4de in functie de R si r ?