Intrebarea vine pe buna dreptate.
Sa vad ce pot sa fac, eu nu am mers asa de departe cu cautarea unei strategii, mi-au ajuns strategiile "simple", determinate de decizii preconcepure pentru fiecare jucator si pentru fiecare configuratie pe care o vede (intre RR, R+N = RN si NR, NN).
Incerc sa scriu cateva lucruri mai intai care nu au de-a face cu cadrul matematic, doar cu motivul pentru care am propus problema mai degraba.
Problema am gasit-o pe net, apare destul de des cu caciuli verzi si rosii de exemplu. In versiuni logice / deterministe pe de o parte, in versiuni probabiliste pe de alta.
http://en.wikibooks.org/wiki/Puzzles/Logic_puzzles/3_Hats_in_a_Circlehttp://en.wikipedia.org/wiki/Hat_puzzlehttp://mindyourdecisions.com/blog/2008/04/15/the-hat-puzzle-a-consulting-or-engineering-interview-brain-teaser/#.UgBDrH1CVhEhttp://www.nytimes.com/2001/04/10/science/why-mathematicians-now-care-about-their-hat-color.html (3 pagini, butonul de mers la pagina urmatoare e ascuns)
M-a surprins in primul rand faptul ca nu exista nici un fel de demonstratie riguroasa. Pana ce am dat de ultimul articol, care m-a facut sa vad altfel potentialul problemei. Deoarece scriu la o carte de programare (legata de matematica) am vazut un numar finit de cazuri si programul de cautat se scrie relativ repede.
In orice caz, nu am gasit strategia generala care sa lucreze fara computer.
Apoi am vazut ca si numele lui Lenstra este legat de problema... (Alt Lenstra decat cel banuit initial...)
Cateva alte link-uri:
http://web.njit.edu/~wguo/Hat Probelm.pdfhttp://www.relisoft.com/science/hats.htmlhttp://arxiv.org/pdf/1006.1587.pdfhttp://www.hpl.hp.com/research/info_theory/hats_extsum.pdfhttp://mathcs.slu.edu/Public/johnson/maths/hatproblem.pdf
Problema pusa asa cum a fost pusa de mine mai sus, fara formalizare matematica, lasa loc destul de mare de modelare a notiunii de strategie. Nu am vazut alta cale mai generala de definit strategii decat cele cateva alegeri. Intrebarea este excelenta, deoarece extinde imaginea / imaginatia legata de ceea ce ar fi / ar putea fi o strategie. Introduc notatia in care ne simtim cat de cat acasa si incerc sa reduc lipsa de rigoare.
Am mai umblat putin la probabilitate, usoara asimetrie introdusa imi face analiza cazurilor mai usoara (in detrimentuk aparitiei unor numere mai urate.)
La lucru...
Nota:
Situatia este cumva nesatisfacatoare cu aceasta demonstratie.
Pe de o parte ea poate fi urmarita de catre un elev de liceu (sper).
Pe de alta, aceasta strategie este negeneralizabila. (Problema implora cumva asocierea unei probabilitati conditionate de sigma-algebra generata de "informatia mai putin granulara" a modului cum sta diagonala fata de celelalte sigma-algebre... In orice caz cu timpul am vazut ca e greu de realizat in demonstratie un astfel de procedeu judo.)