Bine ai venit guest

User:
Pass:

[Creare cont]
[Am uitat parola]
iBac = materialul ULTRACOMPLET de pregătire pentru bac la mate. Dacă vrei poţi.
Forum pro-didactica.ro  [Căutare în forum]

[Subiect nou]   [Răspunde]
[1]
Autor Mesaj
soruz
Grup: membru
28 Apr 2013, 21:34

[Trimite mesaj privat]

Num?rare     [Editează]  [Citează] 

Câte puncte de intersec?ie rezult? din intersec?ia a n drepte din acela?i plan, dintre care p trec prin acela?i punct, iar q sunt paralele?

---
Hello
gauss
Grup: Administrator
28 Apr 2013, 20:07

[Trimite mesaj privat]

Enuntul este neclar, eu inteleg ca daca iau anumite p sau q drepte dintre cele n, acestea trec printr-un punct sau sunt paralele, dar ce se intampla cu celelalte?

---
df (gauss)
soruz
Grup: membru
28 Apr 2013, 20:58

[Trimite mesaj privat]

R?spuns: se pot intersecta!
Poate îl întreb?m pe domnul Burtea c? are la gre?eli în culegeri, nu vreau s? spun prin asta c? nu sunt bune! S? revenim la problem?!

---
Hello
gauss
Grup: Administrator
28 Apr 2013, 21:34

[Trimite mesaj privat]

Bun, atunci sa incercam o problema particulara a acestui enunt imprecis:

Câte puncte de intersec?ie rezult? din intersec?ia a
n = 100 drepte din acela?i plan,
dintre care
p = 10 trec prin acela?i punct,
iar q = 0 sunt paralele?

Este undeva exclus in enunt faptul ca toate cele 100 de drepte trec prin acel punct? Este vorba de exact 10 trec prin acelasi punct? Daca da, care exact 10 din cele 100, se poate cumva sa avem alta grupa de 3 drepte care se intersecteaza in alt punct, apoi o alta grupa de 7 drepte care se intersecteaza in inca un punct.
Sau din enunt trebuie sa intelegem asa (las la o parte cele paralele, despre care pot sa ma apuc sa pun aceleasi intrebari):

Avem dreptele distincte
d(1), d(2), ... , d(p) care trec toate prin punctul P .
Avem mai departe drepte distincte
D(p+1), D(p+2), ... , D(n)
cu proprietatea ca avem:
- oricare doua drepte D(i), D(j) se intersecteaza intr-un punct P(i,j) care nu se afla pe nici una din dreptele d(k), D(k), pentru k corespunzator diferit de i,j.
- oricare doua drepte d(i), D(j) se intersecteaza intr-un punct P(i,j) care nu se afla pe nici una din dreptele d(k), D(k), pentru k corespunzator diferit de i,j.

Daca cel ce ne-a pus problema nu are loc in culegere / manual sa scrie propozitii lungi, sper macar ca nici in solutie nu le face. Acesta este un mod sigur de a enerva cititorii...

In orice caz, numararea este simpla.
In primul rand, n drepte in pozitie generala se intersecteaza in
n(n-1) / 2
puncte, combinari de n luate cate 2,
apoi in cazul nostru particular, trebuie sa vedem cate puncte am identificat cu acel punct P. (Respectiv cate am ratat din motiv de perpendicularitate.)

---
df (gauss)
[1]

Legendă:  Access general  Conţine mesaje necitite  47559 membri, 58582 mesaje.
© 2007, 2008, 2009, 2010 Pro-Didactica.ρ