Bine ai venit guest

User:
Pass:

[Creare cont]
[Am uitat parola]
iBac = materialul ULTRACOMPLET de pregătire pentru bac la mate. Dacă vrei poţi.
Forum pro-didactica.ro  [Căutare în forum]

Forum » Cereri de rezolvări de probleme » GM nr11 problema 26679
[Subiect nou]   [Răspunde]
[1]
Autor Mesaj
Silviu Troscot
Grup: membru
17 Apr 2013, 01:48

[Trimite mesaj privat]

GM nr11 problema 26679    [Editează]  [Citează] 

a,b,c>=0
a^2 + b^2 + c^2=3
Sa se demonstreze inegalitatea (a^3+a+1) (b^3+b+1) (c^3+c+1)<=27

PS: problema este propusa la clasele a IX-a si a X-a

---
Matematicianul este imblanzitorul ce a domesticit infinitul.
npatrat
16 Apr 2013, 19:19

[Trimite mesaj privat]

Problema a mai fost discutata pe forum! Cauta cu incredere!

gauss
Grup: Administrator
16 Apr 2013, 21:54

[Trimite mesaj privat]

[Citat]
a,b,c>=0
a^2 + b^2 + c^2=3
Sa se demonstreze inegalitatea (a^3+a+1) (b^3+b+1) (c^3+c+1)<=27

PS: problema este propusa la clasele a IX-a si a X-a

Da, a mai fost pe aici, data trecuta m-am abtinut sa fac comentarii, am vazut solutia, era un trucaj, dar deoarece nu pot sa imi amintesc sub nici o forma din ce parte vine trucajul o sa scriu aici cateva cuvinte.

Logaritmam inegalitatea data.
Vedem repede ca inegalitatea obtinuta echivalent este exact una de forma

( f(a²) + f(b²) + f(c²) ) / 3

este o expresie mai mica sau egala decat

f( (a²+b²+c²) / 3 ) .

De fapt este bine sa scriem deja x,y,z in loc de acele patrate.

( f(x) + f(y) + f(z) ) / 3

f( (x+y+z)/3 ) .

Acest lucru se intampla daca (si numai daca in anumite conditii, dar la noi nu avem pe partea dreapta nimic miscator, ci doar f( 3/3 ) = f(1) ... in fine)
f este o functie concava.

La nivel de clasa a XI-a se deriveaza f de doua ori, se studiaza semnul, de obicei se termina repede aici problema.
Cel ce a propus problema este de obicei constient de faptul ca propune o problema usoara la nivel de a XI-a, dar vrea sa faca viata cat mai grea pentru cei de a X-a.

De aceea isi alege o functie cat se poate de urata.
Autorul unei astfel de probleme spera de obicei ca foarte multi nu vor intelege ghicitoarea nemaipomenita. (Este clar ca cei ce stiu de convexitate / concavitate sunt puternic avantajati.)
Isi doreste de obicei ca oamenii sa faca cat mai multe calcule fara a vedea un liman.

De obicei, solutia merge dupa un calapod general, se incearca cam aceleasi calcule brute pentru ceva mai putine litere, anume ceva de forma

( f(x) + f(y) ) / 2

f( (x+y)/2 ) .

Si aici vine marele artificiu...

De obicei, aceasta idee deosebita de a compune probleme nu da pace, mai trece o luna si compozitorul gaseste alta functie urata pentru care se poate scrie dupa aceeasi reducere de litere o solutie la nivel de clasa a X-a folosind...

Eu sunt de mult impotriva acestui mod de a propune probleme care se rezolva in cadrul lor natural foarte usor, dar care puse cu o clasa mai devreme devin adevarate ghicitori, cei ce isi sparg capul cu solutia nu gasesc "convexitatea", dar daca ar fi asa as lauda acest mod de invatare a matematicii prin probleme, ci gasesc "artificiul".

Din artificiu nu se invata nimic.
Un elev genial poate fi in acest mod obstructionat in libertatea creatiei 10 ani mai tarziu cand va face cercetare matematica in structuri umane, pentru ca el nu a invatat din timp sa gandeasca structural, ci sa gandeasca prin mestereala, carpire, imbinare ingenioasa de argumente nenaturale.
Din partea mea gazetele pot propune 50% din probleme si asa. Dar este nevoie de ceilalti 50% din propunatorii de probleme care arata si altceva.

---
df (gauss)
Silviu Troscot
16 Apr 2013, 22:38

[Trimite mesaj privat]

Multumesc pentru solutie si pentru cometariile constructive cu care sunt de acord. Mi se pare ciudat in gazeta ca problemele sunt date pe cate doua clase(sunt clasa a 9-a si am avut impresia ca problema se poate face si la nivel de a9-a).

---
Matematicianul este imblanzitorul ce a domesticit infinitul.
gauss
Grup: Administrator
17 Apr 2013, 01:48

[Trimite mesaj privat]

Cred ca cealalta postare este
http://www.pro-didactica.ro/forum/index.php?forumID=8&ID=40700
Am cautat solutia in ultimele zile, dar nu am gasit-o.

(Ar fi excelent daca lumea ar da titluri mai sugestive si nuantate la postari, asa cum s-a intamplat in cazul de fata. Din pacate, multa lume vrea sa ascunda sursa din start.)

Solutia de clasa a IX-a exista, este simpla, nu m-am exprimat deloc bine in cele de mai sus.
Am vrut doar sa spun ca pe drumul cautarii solutiei este nevoie de "ceva in plus". Acel ceva in plus vine natural pe clasa urmatoare...

Aici ascund cateva lucruri pe care le-am facut pe ciorne si ciorne...

Pana acum am scris lucruri pe care le-as fi facut eu pe ciorna in conditii de olimpiada, de multe ori a trebuit sa-mi caut norocul. Si acum vine solutia pe care o imbratisam dupa ce se terminau cele patru ore de transpiratie... O prezint la rece cu aceeasi suveranitate cu care imi veneau solutiile "in ziua de apoi".

Si acum solutia:

Da, este o solutie de clasa a IX-a.

Dar sper ca este clar ca jaloanele cautarii depasesc aceasta clasa.

---
df (gauss)
[1]

Legendă:  Access general  Conţine mesaje necitite  47559 membri, 58582 mesaje.
© 2007, 2008, 2009, 2010 Pro-Didactica.ρ