[Citat] in trapezul dreptunghic ortodiagonal ABCD ,cu AB ||CD si AC _|_ BD ,DO=6CM
AC INTERSECTAT cu BD={O} DB=30CM.Demonstrati ca AD PATRAT=AB*CD SI APOI CALCULATI ARIA TRAPEZULUI SI ;UNGIMILE BAZELOR ACESTUIA.
VA ROG SA MA AJUTATI CU ACEASTA PROBLEMA! O ZI BUNA! |
Textul vine in majoritatea literelor cu majuscule.
Ingesuit cum nu se poate mai bine.
Nici eu nu as putea, daca m-as stradui o ora. Pentru aceasta straduinta aduc multe multumiri, se vad deja atentia si grija depuse in intelegerea si postarea problemei.
Mai este o poanta subtila, pe care nu am inteles-o din prima, cea cu ;UNGIMI...
Nu are de-a face cu BUNGIM (sic!), cum am crezut initial, ci pur si simplu cu lungimi...
Majusculele? Este ca si cum s-ar striga pe forum. Nu este tocmai placut. Dar daca oamenii inteleg forum = piata, nu e nici o problema.
Trimiterea de mesaje private cu probleme deja propuse si cu titlul
URGENTT
si cu exact acelasi continut este de asemenea un lucru care este la limita bunei cuvantari. Spam si copy+paste sunt in moment celelalte doua lucruri pentru care Romania poate sa isi asigure o pozitie solida in lume, trebuie invatate la scoala, nu-i asa?
Bun sa incercam cu ajutorul, pentru ca cel de sus nu a fost inteles probabil in acest sens.
Daca trapezul dreptunghic are unghiurile drepte in A si D, problema este valabila,
DACA NU, ESTE FALSA . Asa ca o sa presupun ca unghiul din A (nu eventual cel din B) este drept.
Pentru a vedea atunci relatia
AD² = AB . CD
ajunge sa construim E pe latura AB astfel incat EACD este un paralelogram.
In particular, EA = CD, unghiul EDB este drept ca si cel corespondent din O si aplicam teorema inaltimii in triunghiul dreptunghic (in D) EDB cu inaltimea AD.
Pentru a rezolva restul, propun sa introducem necunoscutele x si y pentru lungimile bazelor,
x = AB si
y = DC
si din cele de mai sus stim ca inaltimea h = AD a trapezului satisface relatia hh = xy . Avem nevoie de doua ecuatii in cele doua necunoscute. In momentul in care stim cele doua ecuatii, rezolvam un sistem, stim valorile lui x si y, stim totul despre trapez.
Care sunt deci cele doua ecuatii?
Daaa.. URGENTT!