Bine ai venit guest

User:
Pass:

[Creare cont]
[Am uitat parola]
iBac = materialul ULTRACOMPLET de pregătire pentru bac la mate. Dacă vrei poţi.
Forum pro-didactica.ro  [Căutare în forum]

[Subiect nou]   [Răspunde]
[1]
Autor Mesaj
George0001
Grup: membru
08 Apr 2013, 20:57

[Trimite mesaj privat]

pascal altfel    [Editează]  [Citează] 

am o problema in care mi se cere elaborarea unui algoritm pt aflarea oricarui numar de pe orice rand si orice coloana,dintr-un triunghi construit dupa urmatoarele reguli,in triungiul lui pascal coloanele exteriaore sunt inlocuite cu sirul lui fibonacci,de exemplu pt n=5 avem
1
1 1
2 2 2
3 4 4 3
5 7 8 7 5
amobservat ca termenii pe coloana a doua sunt termenii de pe prima coloana,randul urmator-1,nu am nevoie neaparat de o demonstratie,ci de o formula,sau un mod rapid de calcul ,multumesc anticipat

gauss
Grup: Administrator
08 Apr 2013, 20:45

[Trimite mesaj privat]

Din pacate nu este clara problema.
Cum este construit acest triunghi in mod precis?

Am inteles asa:
Luam triunghiul lui Pascal si stergem tot, pastram doar locurile unde stateau numerele. Pe aceste locuri plasam mai intai marginea. Anume pe rand cu 1,1,2,3,5,8,... numerele din sirul lui Fibonacci. Ce facem mai departe?
Avem situatia urmatoare:

si asa mai departe.

Cum umplem liniile cu
[ 2 ? 2 ]
[ 3 ? ? 3 ]
[ 5 ? ? ? 5 ]
si in ce ordine?
Cel mai bine ar fi daca s-ar izola formula de calcul, scrisa in LaTeX.

Care este cadrul in care a aparut problema?
Daca nu este un divertisment sau un pariu, care este nivelul la care a fost pusa?

Pentru solutie, probabil ca ajunge sa observam ca daca se face diferenta pe fiecare pozitie dintre triunghiul dat si cel al lui Pascal...

---
df (gauss)
George0001
Grup: membru
08 Apr 2013, 20:57

[Trimite mesaj privat]

problema a fost data la un concurs de algoritmica si programare national si pt rezolvarea ei este necesara gasirea unei formule sau a unui mod de calcul rapid a unui numar de pe un anumit rand si o anumita coloana,de exemplu,elementul de pe randul 3 col 2 este 2,de pe randul 5 col 2 este 7,elemetele de pe coloanele exterioare sunt sirul lui fibonacii iar celelalte se obtin ca in triunghiul lui pascal adunand elementele de deasupra lor 8=4+4 2=1+1 7=4+3

[1]

Legendă:  Access general  Conţine mesaje necitite  47559 membri, 58582 mesaje.
© 2007, 2008, 2009, 2010 Pro-Didactica.ρ