Autor |
Mesaj |
|
Va rog frumos sa ma ajutati cu o problema cu siruri din GM nr 9/2012(Solutiile s-au putut trimite pana pe 31 ianuarie 2013)(o solutie la nivel de clasa a 9-a):
Sa se determine sirurile de numere naturale (An)n>=1 cu proprietatea ca (Am, An)=(m,n), oricare ar fi m,n naturale>=1 distincte.
|
|
|
|
Va multumesc mult! Mai aveti timp sa imi aratati o problema?
|
|
[Citat] Va multumesc mult! Mai aveti timp sa imi aratati o problema? |
Dumneavoastr? posta?i problema. Dac? nu am eu timp, poate are un alt membru al forumului. Numai s? nu fie o problem? aflat? înc? în concurs.
|
|
26650. Fie ABC un triunghi dreptunghic in A. Consideram cercurile de centre B si C cu razele BA si CA. Sa se calculeze raza cercului tangent interior cercurilor anterior definite si dreptei BC in functie de lungimile catetelor triunghiului.
26651.Sa se arate ca printre numerele 2^plus minus 1 * 3^plus minus 1 *...* 100^plus minus 1 exista cel putin 4950 numere distincte.
26652. Sa se arate ca 3^(n+1/3^n)>1+3^n, oricare ar fi n natural nenul.
26653. Fie a,b,c numere intregi cu a^2-4b=c^2. Sa se arate ca nr a^2-2b se poate scrie ca suma de 2 patrate perfecte.
Probleme sunt tot din nr 9/2012.
|
|
Cred c? exagera?i pu?in. Mai întâi, ar?ta?i-ne ce a?i încercat la fiecare dintre problemele postate, ?i apoi mai vorbim.
|
|
Nu am zis sa le rezolvati pe toate.
|
|
[Citat] Nu am zis sa le rezolvati pe toate. |
Repet: ar?ta?i-ne ce a?i încercat la fiecare dintre problemele postate, ?i apoi mai vorbim.
|
|
Recunosc ca la primele 2 nu am idee. A treia cred ca nu e de clasa a 9-a, iar la a patra am incercat sa scot ceva din prima relatie si sa inlocuiesc in a 2-a. Am obtinut ca a^2-2b=(a^2+c^2)/2
|
|
[Citat] Recunosc ca la primele 2 nu am idee. A treia cred ca nu e de clasa a 9-a, iar la a patra am incercat sa scot ceva din prima relatie si sa inlocuiesc in a 2-a. Am obtinut ca a^2-2b=(a^2+c^2)/2 |
OK. Acum observa?i c? a ?i c trebuie s? aib? aceea?i paritate (de ce?).
Dac?, de exemplu, sunt pare ?i not?m a=2x,c=2y, ob?inem urm?toarea problem?:
s? se arate c?
se poate scrie ca o sum? de 2 p?trate. Vede?i cum?
|
|
daca ati putea sa raspundeti la 26651 mi-ati fi si mie de mare ajutor la celelalte il pot ajuta eu dar luni ca pana atunci sunt plecat:D
|