[Citat] ... si rezulta o matrice de o singura linie si trei coloane care apare asa:
[ x(x+7y+33z) + y(7x+5y-2z)+z(33x-2y-12z) ]
|
Excelent, este exact ceea ce vroiam.
Este chiar bine ca nu am desfacut parantezele.
Daca le-am desface, vedem ca
- in x² intervine doar coeficientul unu din desfacerea parantezei x(x+7y+33z) .
- in y² intervine doar coeficientul 5 din desfacerea parantezei y(7x+5y-2z) .
- in z² intervine doar coeficientul -12 din desfacerea parantezei z(33x-2y-12z) .
Vedem astfel ca intrarile de pe diagonala matricii A se transfera "mot-a-mot" drept coeficienti in variabilele pe care le-am pus corespunzator pe linii, anume x,y,z.
- acum intervine un punct mai delicat, doar prima oara pana se intelege. De unde facem rost dupa ce desfacem parantezele de monomul in xy ? Pai o data din x( ... ) si inca o data din y ( ... ) anume din termenii marcati in x( ... +7y +... ) + y( 7x+... ) Deci daca in matrice am pus pe "pozitiile (x,y), respectiv (y,x)" (aici am numerotat liniile si coloanele cu x,y,z, propria mea conventie, nu cu 1,2,3...) ... deci am pus de fiecare data un 7, la sfarsit monomul xy va apare drept
7xy + 7yx .
Problemele care vin sunt "invers". Ni se da o forma patratica de forma
x² + 14 xy + ...
si noi trebuie sa stim sa distribuim coeficientul lui x, care este 1, pe singura pozitie "(x,x)" a matricii, apoi coeficientul 14 = 7+7 trebuie distribuit simetric pe cele doua pozitii... Calculul de mai sus facut cu propria mana ilustreaza de ce. Cred ca nu se mai uita...
Sper ca se intelege acum modul de trecere de la A la forma patratica indusa si de la o forma patratica data la matricea indusa mai bine.
Daca nu, mai jos e loc de intrebari.