Autor |
Mesaj |
|
Se considera punctele A(1,3);B(3,5);C(4,0).Determinati coordonatele ortocentrului triunghiului ABC.
|
|
O sa mai spatiez textul ca sa il pot citi normal. [Citat] Se considera punctele
A(1,3) ,
B(3,5) ,
C(4,0) .
Determinati coordonatele ortocentrului triunghiului ABC. |
(In conditii de bacalaureat sau teza tot asa scriem pe ciorna si pe curat la sfarsit.) Care este panta dreptei BC ?
Ea este m = (0-5) / (4-3) = -5, asa se calculeaza tangenta unghiului...
Care este panta unei drepte perpendiculare pe BC?
Aceasta este
m' = -1/m = 1/5.
Care este ecuatia perpendicularei din A pe BC (a inaltimii din A)?
Deoarece ea trece prin A si are panta m', dam repede de:
(y-3) = m'(x-1) .
Sa incercam acum impreuna:
Care este ecuatia inaltimii din B (sau din C din partea mea, mai avem nevoie doar de o inaltime)?
Care este intersectia celor doua inaltimi? (Sistem cu cele doua ecuatii calculate.)
Nota: Daca problema este una de clasa a VII-a sau a VIII-a, imi cer scuze pentru cele de mai sus, atunci trebuie doar sa desenam doar AB si AC si sa ne uitam la directiile lor.... Si am terminat.
(Dar fara informatie asupra nivelului, iau *intotdeauna* solutia care merge pe cazul general. De multe ori, astfel de probleme grele in caz general vin intr-un caz particular. Nu se invata mult din cazul particular, mai rau, apare impresia ca toate relele din matematica se potrivesc uneori bine pentru a avea intamplator o solutie.)
--- df (gauss)
|
algoritm
Grup: membru
16 Feb 2013, 23:36 |
[Citat] Se considera punctele A(1,3);B(3,5);C(4,0).Determinati coordonatele ortocentrului triunghiului ABC. |
|