Autor |
Mesaj |
|
Buna ziua
Am urmatoarea problema de geometrie:
se considera dreptunghiul ABCD cu AB=32 cm BC=8 cm iar punctul E apartine lui CD
cu EC= 8 cm.Sa se demonstreze(fara a folosi teorema lui Pitagora)ca BE este perpendicular pe AC
|
|
[Citat]
Se considera dreptunghiul ABCD cu
AB = 32 cm
BC = 8 cm
si fie punctul E apartine lui CD cu
EC = 8 cm.!!log gol macar!!
Sa se demonstreze!!log gol macar!!(fara a folosi teorema lui Pitagora)!!log gol macar!!ca BE este perpendicular pe AC.
|
(Am mai corectat partea de limba romana pentru ultima oara...)
Ceva nu este in regula. Care este sursa problemei?
Care este nivelul?
Sa desenam asadar patru patrate egale unul langa altul, fiecare cu latura de 8 cm:
Banuiesc ca asa stau punctele.
Atunci BE este diagonala din "ultimul patrat", care este perpendiculara pe cealalta diagonala din acest "ultimul patrat", care trece prin c, dar nu trece prin A...
--- df (gauss)
|
|
scuze
Am facut corectura necesara adica AB = 32 cm iar problema am rezolvat-o prin asemanarea de triunghiuri.
De fapt problema era asa : aflati AC perpendicular pe BE deci se cunoaste ca AC este perpendicular pe BE si se cere marimea lui AC.
Cat priveste redactarea cu timpul ma voi corecta multumesc mult pentru indicatii si incaodata scuze!
Oricum am descoperit gresala datorita Dvs.
|
|
De fapt am crezut ca o pot rezolva dar nici asa nu am vazut rezolvarea. Poate ma ajutati Dvs?
Multumesc
|
|
Inca nu avem un enunt cu cap si coada.
Corectura cu 32 cm este peste ceva ce oricum avea 32 cm.
Cei ce raspund isi iau relativ mult timp pentru a rezolva, explica si tipari.
Rog a se veni in intampinare cu o copiere acurata a enuntului original.
(Orice altceva produce numai frustrare pe toate partile.)
--- df (gauss)
|
|
Pai enuntul original este urmatorul:
Fie ABCD un dreptunghi si E apartine lui CD. Daca AB = 32 cm , BC = 8 cm si
CE = 2 cm, aflati AC perpendicular pe BE.
Este posibil sa fie problema gresita? Sau interpretarea mea nu este buna?
|
|
[Citat] Pai enuntul original este urmatorul:
Fie ABCD un dreptunghi si E apartine lui CD. Daca AB = 32 cm , BC = 8 cm si CE = 2 cm, aflati AC perpendicular pe BE.
|
Diferenta este marcata mai sus.
Solutia este simpla, dau doar inceputul, deoarece sunt convins ca repede vine si restul de la sine:
Triunghiurile
ABC si
BCE
sunt asemenea.
(De ce? Ce rezulta de aici util pentru calculul unghiului dintre AC si BE ?)
--- df (gauss)
|
|
Da asa este dar de aici rezulta din rapoartele de asemanare ca AC = 4 BE dar mai departe?
Chiar ca nu mai stiu!Ma puteti ajuta ? Poate ca solutia este relativ simpla dar eu nu o gasesc..
|
|
Eu inteleg din text sa aflu pe AC nu?
|
|
Daca ar fi sa demonstrez doar ca AC este perpendicular pe BE asta e clar pentru ca unghiurile CAB si EBC sant congruente ( din asemanarea celor doua triunghiuri ABC si BCE dupa cum ati aratat Dvs )si deci aceste unghiuri au laturile perpendiculare -de aici si AC este perpendicular pe BE dar prin problema nu spune "aratati ca" ci "aflati".
Va rog sa imi spuneti daca interpretarea mea este corecta?
Multumesc
|
|
Fara nici o indoiala este vorba de "aratati ca" si nu "aflati"
Multumesc foarte mult pentru rezolvare
|